Хората, които наемат имот поне за година напред, вече ще имат право да развалят договора с хазяите, без да плащат неустойки в първите 14 дена от сключването му.

Това предвиждат поправки в Закона за защита на потребителите, пуснати от икономическото министерство за обществено обсъждане. С тях се включва цяла нова глава, която регламентира договорите за разпределено във времето право на ползване на собственост и договорите за дългосрочни ваканционни продукти.

Докато не изтече този срок, наемателите не дължат и никакви пари на хазяите си. Стопаните на имоти няма да имат право да прибират и лев от квартирантите преди изтичането на 14 календарни дена от сключването на договора. Едва след това те могат да си вземат авансовата вноска и първия наем.

В 14-дневния срок е забранено дори блокирането на пари или пък плащането на сметки.

Ако хазяинът все пак е блокирал пари на наемателя си или потърси от него неустойка при разваляне на договора в законовия срок, той ще трябва да плати глоба. Нейният размер е от 1000 до 3000 лв.

Договорите за дългосрочен наем трябва да включват подробно описание на имота и пълен набор какви са финансовите ангажименти на наемателя - плащане на сметки и вноски за общите части на сградата, такса смет или пък забрана за ползване на части от имота.

Договорът за наем ще трябва да включва и описание на общите части, както и при какви условия наемателят може да ги ползва.

Според поправките в закона потребителят не е длъжен да поеме плащането на никакви сметки и задължения, които не са изрично посочени в договора.

Почти същите условия трябва да включват и договорите за дългосрочни ваканционни продукти. Те обикновено се сключват при наем на имот в т.нар. апартаментни комплекси за целия летен или зимен туристически сезон.

С поправките в Закона за защита на потребителя се предвижда и възможност един наемател да продаде или замени правото си да ползва даден имот. Тук трябва да има съгласие на хазяите, а в договорите отново изрично се описва какви са финансовите задължения на страните.

Източник: в. Труд