Около 190 имота във витошките квартали на София се използват незаконно и ако не получат Акт 16 живущите там ще трябва да се изнесат, съобщи началникът на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) инж. Милка Гечева.

В районите "Витоша", "Овча Купел" и "Панчарево" е направена съвместна проверка по инициатива на НАП, в която са се включили ДНСК, Софийска градска прокуратура и Столична община.

Оказало се е, че около 200 сгради се ползват незакономерно, без да имат издаден Акт 16. Собствениците на десет от сградите са представили документи, а за останалите има издадени заповеди за освобождаването им, посочи инж. Георги Даракчиев, зам.-шеф на ДНСК.

Срокът за доброволно изпълнение на заповедта е минимум 14 дни, а ако има жалба в съда, това не спира изпълнението, каза още Гечева.

Тя уточни, че издадените заповеди не означават непременно, че хората трябва да се изнесат от тях, а по-скоро трябва собствениците да съберат всички необходими документи и да получат Акт 16. Това, според нея, е възможно да се случи в определения за доброволно изпълнение срок.

За миналата година ДНСК е извършила общо 7900 проверки, издала е 925 заповеди за премахване на незаконни обекти, 400 заповеди за забрана за ползване, а 617 строежа са премахнати с влезли в сила заповеди.

Източник: БТА