Строителните компании в Москва са натрупали задължения от неизплатени заплати в размер на 60 млн. рубли (почти 2 млн. долара), съобщава Интерфакс, позовавайки се на съобщение на управителя на отдела за градско строителство в руската столица Сергай Омельченко.

Около 10 различни строителни фирми дължат заплатите на работниците си, чиито брой достига 10 хил. души, става ясно от изявлението на Омельченко.

Най-големи са задълженията на компанията "Мосводоканалстрой", която не е изплатила заплати на работниците си в размер на 757 200 долара.

От началото на кризата, според данни на отдела, общият брой на работниците заети в строителни сектор в Москва е намалял с около 5%. До началото на кризата по многобройните строителни обекти в руската столица са работили около 1 млн. души, казва още Омельченко.

В края на месец май градската управа в Москва създаде специална група, която трябва да урежда финансовите взаимоотношения между строителните компании и работниците, както и да гарантира за редовното изплащане не техните възнаграждения. Новосъздадената група поема задължението да се среща с управителите на строителите поне 2 пъти всеки месец до разрешаването на проблема.

Поради липсата на достатъчно финансиране за довършване на започнатите проекти, между 70 и 80% от строителните компании в Москва и цяла Русия са заплашени от фалит.