Много от състоятелните хора на планетата не само мечтаят, но и живеят в къщи, които приличат на съвременни палати от приказките.

Следващите 20 домове от целия свят ще предизвикат въображението ви:

Chrismark Castle

Намира се в Уудсток, Кънектикът. Тази мрачна фантазия за дом носи доста сериозен намек за готически кошмар. Ексцентричният дворец, разположен на 20 000 кв. м, е построен от Кристофър Марк, потомък на индустриалец от Чикаго.

Той дори разполага със собствен ров. През 2014 г. беше пуснат на пазара за невероятните 45 милиона долара.

Hang Nga

Подобно на омагьосан замък, тази къща във Виетнам изглежда се слива с джунглата около нея.

Идеята, с която е построена, е да "да сближи хората с природата, за да бъдат по-приятелски настроени и да я обичат."

Ботушът

Може би именно приказките са вдъхновение за тази чудата вила в Нова Зеландия. Нейните собственици я отдават под наем като луксозно място за релаксация.

Закопане

Къщите често имат отличителни знаци, но е рядкост една сграда да изглежда така, сякаш е жива.

Тази планинска къща в Закопане, Полша, се отличава с плавно извит покрив и надвиснали стрехи, появили се като от анимация.

Къщата в гората

Тази възхитителна вила в Канада е потопена в горска зеленина и прилича на дома на Червената шапчица.

Околната растителност е толкова пищна и богата, че обгръща половината от къщата: нещо, което просто допринася за цялостния магически ефект.

Вижте още: Къща за 8 млн. долара прилича на убежище на феи

Maison de Sorcière

На френски името на тази къща означава Домът на вещицата. И неслучайно. Чепатата каменна зидария, изкривените перила и острата готическа кула доста й приличат.

Малко се знае за дома, освен че се намира в Клиши-су-Боа, едно от най-изолираните и пренебрегвани предградия на Париж.

Tetsu

Какво би могло да бъде по-очарователно, от това да пиете чай високо в къща на дърво, заобиколена от ярко розов вишнев цвят? Приказната чайна Tetsu е построена от японския архитект Терунобу Фухимори.

The Winckler

Този дом е заобиколен от борова гора и с изглед към водата на остров Ванкувър, Канада. Неговият външен вид просто ви призовава да го поставите на страниците на детска книга с разкази.

Chateau LeMoine

Приказната къща в Лос Анджелис е дело на френския архитект Ърл Льомоан. Вдъхновен от замъците в родината си, той построил къщата през 1925 г. като изненада за рождения ден на съпругата си.

През последните години новите собственици са прекалили с реновацията и са превърнали имота в кич.

Мини къща

Въпреки че е създадена от гранитни камъни, тази къща може да приюти само семейство гноми. Тя е построена от архитекта Ърл Йънг.

Spadena

Намира се в Бевърли Хилс, Калифорния. Къщата е проектирана от холивудския арт директор Хари Оливър през 1921 г. и се описва като "тип Хензел и Гретел" от архитекта Чарлз Мур.

157 Pilgrim Drive

Изправящ се в долината Колорадо близо до град Едуардс, този имот в английски стил е достоен за кралски особи.

Дългата му алея, потопена в сребърни трепетлики, завършва с каменна арка.

Къщата на Джак Спароу

Разположена между зелените поля и живописния Фалмутски залив във Великобритания, къщата на Джак Спароу е с истински магически дизайн.

Вилата е с красив заострен покрив, с изглед към морето и веднага ще ви пренесе в едно по-магическо време и място.

Викторианска къща в Кетскилс

Тази малка натруфена къщичка, сгушена в края на гората в близост до поток в Кетскилс, започва живота си като стара ловна хижа.

Сандра Фостър я трансформира в нейния мечтан викториански дом само за 3 000 долара. Вътрешността й пък е почти толкова нереална, колкото екстериора.

Вижте още: Три уникални къщи от Токио

Кръглата вила

Тази странна кръгла вила е част от Blaise Hamlet в Бристол, Англия. Тя е проектирана от архитект Джон Наш и е построена от филантропа Джон Харфорд за служителите му в началото на 19 век.

Другите осем вили от Blaise Hamlet са собственост на английския National Trust.

Книга с разкази

Това странно име носи къща, която се намира в гора край в Ринебек, Ню Йорк. Представлява романтично каменно скривалище с дървени подове, сводести тавани и уютна камина.

Много занаятчии са заети с изграждането му.

Малката розова къща на Изабела

От лилаво-розовия цвят през дограмата със сърцевидна форма до изобилието от цветя - много любов е отишла за тази карикатура, подобна къща в Орландо, Флорида.

Зелените покриви на Норвегия

Зелените покриви на Норвегия се сливат с околния пейзаж и предизвикват феите с техните буйни сенници от трева, дървета, цветя и зеленина.

Традицията на зелени покриви датира от времето на викингите и осигурява къщи с добавена изолация и структурна стабилност.

Каменната къща

Тя е построена между четири внушителни скални блокове в провинция на Португалия и е достатъчно фантастична дори за въображението на братя Грим.

Кой живее тук? Елф, джудже - или пещерен човек?

Gingerbread House

Намира се в Ню Йорк. Жилището за 11 милиона долара е построено с помощта на многоцветна каменна зидария в стила на английски вила и е изключителен пример за ранните стилове в архитектурата и занаятите през 20-и век.