Според оценките на анализаторите средните цени на търговските и офис-недвижими имоти във Великобритания са отбелязали рекорден спад за месец ноември миналата година, съобщава Bloomberg.

Собствениците на офис сгради, търговски центрове, както и почти всички магазини, специализирани в търговията на едро, могат да понесат най-големите си годишни загуби за повече от 25 години, през изминалата такава, прогнозират още пазарните наблюдатели.

Британският пазар за недвижимо имущество, и по-специално този на търговските площи, се очаква да се представи даже по-зле през 2008-а, в сравнение с пазарите в останалите страни в Европа, Америка и Азия.

Според направени изчисления на анализатори от Jones Lang LaSalle Inc, който е вторият по големина брокер за недвижими имоти в света, сделките с недвижимо имущество са спаднали с около 60% за периода на последното тримесечие на 2007 г. във Великобритания.

Westfield Group, който е най-големият собственик на молове в света, разкри своите намерения за продажба на 33% от своя капитал във Великобритания. Компанията е собственик на 25% от всички големи търговски центрове в Белфаст, Дерби и много други.

Лошото представяне в сегмента на имотите става реалност, на фона на най-ниската безработица в Обединеното Кралство от 30 години, което предполага добра платежоспособност на населението.

Инвеститорите в недвижими имоти все още са малко недоверчиви, предвид забавянето на икономиката и растящите цени на наемане на сгради.

Кризата с ипотечните кредити може да доведе до съкращаването на около 6 500 работни места в Лондонските компании, както и съкращаването на много от бонусите на служителите.

Все пак инвеститорите в недвижими имоти на острова едва ли ще стоят много дълго в страна от пазара, като се има предвид, че той представлява 25% от целия в Европа.