С колко по-евтино от обявената първоначално цена продадохте жилището си? Това е въпрос, който на пръв поглед като че ли не е основополагащ за развитието на пазара на недвижими имоти, но в действителност показва много тенденции.

Всъщност, чрез разликата между исканата цена и сумата, на която реално е сключена сделката, може да се види колко надценен е даден имот. От друга страна, две години след началото на кризата, все още има собственици, които смятат, че могат да реализират сделка със значителна печалба. С всеки изминат ден обаче техният брой намалява.

И през 2010 г. при реализирането на покупко-продажба на недвижими имот думата "отстъпка" беше ключова. Анкета проведена от сайта imot.bg показва, че едва 7.38% от собствениците на жилища са успели да ги продадат на цената, на която са ги обявили. Приблизително същият е процентът на тези, които са продали собствеността си с 10% по-малко от първоначално исканата сума.

Двойно повече са собствениците, които са се разделили с имота си като са получили с 20% по-малко от исканата цена. Индикация, че криза в сектора на недвижими имоти има е фактът, че процентът на продалите жилището си с 30% по-евтино в сравнение с първоначално обявената цена и делът на отказалите се да продават през 2010 г. е един и същи - 22%. Висок остава и процентът на собствениците, на които са им били нужни спешно пари в брой. Близо 20% от анкетираните са били принудени да свалят от цената над 30%, за да се стигне до сделка.