Млад архитект от Хонг Конг е намерил изключително иновативно решение, за да се справи с липсата на място и теснотията на своя апартамент. Той споделя архитектурното си постижение на сайта на Planet-Green.

Завръщането на студентите за новата учебна година е свързано, в повечето случаи, с проблеми по намирането на жилище. В Париж, провинцията и навсякъде в чужбина е едно и също – студията са скъпи, малки и предлагат малко пространство. Човек трябва да прояви доста въображение, за да си представи, че апартаментът му е голям.

За някои като Гари Чанг идеята за една-единствена стая изобщо не е приемлива. Въпреки че в Хонг Конг са свикнали да живеят в една малка стая, младият архитект не се отказва от възможността да притежава комфорта на по-голямо жилище. Именно поради тази причина той успява да намери интересен начин, за да осъществи желанието си.

„Дори мястото да е малко, това не пречи да бъде ефективно и удобно за съжителство“, обяснява Чанг, който е трансформирал апартамента си чрез плъзгащи се панели. Например, когато библиотеката се дръпне няколко метра, зад нея се открива дрешник, а зад него пък има вана.

Над тях се намира леглото за гости. Неговото легло пък може да бъде сгънато, превръщайки се в канапе, което прави стаята всекидневна. Според Чанг, най-важното е леглото да бъде скрито, тъй като заема най-много място на тясното пространство.

Архитектът се гордее с факта, че разполага с 24 различни комбинации на апартамента си и че за един ден може да живее в двайсетина различни стаи.

Чанг дава и един доста ценен съвет – ако прозорците са в златист нюанс, те винаги създават впечатление, че навън е светло, дори когато не е. Освен това, ако се монтира огледало на тавана, то създава илюзията, че помещението е по-широко.

При това съчетание, както самият той е направил в дома си, осветлението е максимално и няма нужда се включва, което му спестява от разходите за електроенергия.

Всичко това е изключително функционално, но апартаментът на Гари Чанг крие и някои по-големи удобства. Кухнята е около 2 метра и разполага с всичко нужно, за да си сготви човек.

Но от всичко архитектът най-много се радва на своята кино зала. Той трябва само да избута всички стени, за да извади на преден план екрана, който по този начин закрива изцяло прозореца, разпъва хамака и така може удобно да се наслади на любимите си филми.