Покупката на недвижим имот е сложен процес, който изисква много опит, информация и различни умения. За обикновените хора търсенето и намирането на имот за покупка е един много вълнуващ момент в живота, но същевременно с това може да бъде и много стресиращ.

Твърде много са въпросите и формалностите, които ще изникват пред Вас в този процес и това е достатъчна причина да се доверите на професионалистите в бизнеса с недвижими имоти.

Те, в ролята си на консултант, ще Ви помогнат да направите лесна следваща стъпка и да вземете своето правилно решение за инвестиция. Критериите за покупка на недвижим имот са различни за всеки клиент, но все пак преди да започнете търсенето е много важно да знаете какво точно търсите и правилно да поставите целите си, за да не си губите времето в огледи на имоти, които не отговарят на вашите критерии и предпочитания.

Всеки добър брокер на недвижими имоти ще ви потвърди, че в основата на успешното търсене е неговото свиване до определени критерии и параметри. От Ексел Пропърти споделят пред Profit.bg, че знаят как да постигнат всяка една цел в бизнеса, стига тя да е правилно поставена пред тях и да помогнат на клиентите си да намерят своя недвижим имот.

В практиката си те залагат на изпитана формула, като са се фокусирали върху следните 3 ключови критерия, определящи цената на всеки един недвижим имот и интереса към него:

1. Местоположение на имота (локация) – на първо място този критерий се определя от целите, които си поставя всеки един клиент с покупката на недвижимия имот, като имотът може да бъде за постоянен живот, за ваканция и почивка или инвестиция.

По този начин, според географското си местоположение, имотите могат да се подразделят на морски, ски, СПА, голф, селски или градски имоти. Обикновено клиентите избират град или населено място, в което искат да живеят или да си закупят недвижим имот, като например София, Пловдив, Бургас, Слънчев Бряг, Свети Влас, Пампорово или Банско.

В населените места има редица фактори, които оказват влияние при избора на недвижим имот за покупка и част от тях са демографските критерии, жизнен стандарт, разходите за живот, спокойна съседска среда, удобства наблизо и забавления;

2. Цена и тип на недвижимия имот (бюджет) – това е един от много важните критерии. Задължително е предварително да знаете каква е максималната цена, която може да си позволите да похарчите за покупката на недвижим имот. Бъдете реалисти и споделете своя ценови лимит с брокера, за да избегнете загубата на време и излишни главоболия от реалността да гледате имот, който на практика не може да си позволите. Също така не трябва да забравяте, че освен продажната цена, всяка една сделка с недвижими имоти е съпътствана от допълнителни разходи, за които всеки брокер може подробно да ви осведоми. Размерът и типът на имота (къща, апартамент, офис, магазин, парцел земя и т.н.) са пряко следствие от бюджета, с който разполагате за покупка на имот. Размерите на недвижимите имоти се измерват в квадратни метри;

3. Качество на строителството, архитектурно разпределение на имота (проект) – името и местоположението на сградата са определящи. Ежегодни станаха наградите „Сграда на годината“, които се очертават като архитектурни забележителности и оформят облика на модерна България. В годините на развитие на свободна пазарна икономика в страната се утвърдиха много инвеститорски и строителни фирми, чието име е гаранция за качество и коректност. Това безспорно са критерии, които превръщат едно място в предпочитано за покупка на недвижими имот. Архитектурното разпределение, което създава комфорт и домашен уют, етажността на имота, изложението и красивата гледка, удобствата – това са допълнителните фактори, които могат да накарат купувачите да платят допълнително за покупката на недвижим имот, който им гарантира стил и спокоен живот.

От Ексел Пропърти допълват, че са готови да се ангажират с целия този сложен процес по търсене и намиране на недвижим имот за покупка.

„Имаме опита и репутацията на добри професионалисти, които са готови винаги да направят най-доброто за своите клиенти. Знаем, че по време на този процес много от вашите начални критерии за избор на имот ще претърпят промени. След няколко огледа ще откриете неща, които да пренебрегнете и други, с които да направите компромис, но всичко това ще бъде в името на една единствена цел, а именно – покупката на мечтан нов дом“, допълват от компанията.