30% от офис площите остават незаети

1352
30% от офис площите остават незаети

Благоприятен за наемателите бе пазарът на офис площи през първото тримесечие на 2011 година, сочи анализът на Forton International за периода. Повечето от сключените през тези месеци сделки бяха резултат от решението за релокация на няколко компании. Предлагането на нови офис площи Клас А продължава да нараства.

Обемът на всички завършени офис площи в София достигна 1 354 000, след като нови 40 000 кв.м излязоха на пазара през първото тримесечие на 2011г.

„Първокласните помещения, които излизат сега на пазара, на практика поставят нови стандарти в предлагането на офис площи. Наличието на подобни възможности, както и доброто съотношение между цена и качество са основна причина за релокацията на редица компании", коментира Владислав Кайзеров, мениджър Офис площи във Forton International. „Преместванията, които са основна част от сделките на пазара, съчетани с високото ниво на ново предлагане, обясняват нарастващия дял на свободни площи", посочи още той.

Площите в процес на изграждане и през това тримесечие запазват обема си от края на 2010 година. Около 560 000 кв.м в София очакват своето финализиране, като 135 000 кв.м от тях ще влязат в експлоатация до края на 2011 година. Все пак очакванията някои инвеститори да забавят откриването на проектите си, докато си осигурят по-висока заетост, остават актуални.

Наемателите стават по-активни в търсенето на по-качествени офис площи при по-добри условия за наемане. Около 10 000 кв.м са отдадените през първото тримесечие на 2011 г. офиси, сочат данните на компанията. Тъй като тези сделки са преди всичко резултат от релокация обаче, процентът на незаетите площи през тримесечието е нараснал и в момента е около 30%.

Наемните нива на първокласни офис площи отбелязват понижение с 2% спрямо предходното тримесечие и 7.7% на годишна база. Нивата на доходност от първокласни имоти в столицата остават непроменени - около 10%, се казва още в проучването.

„Наемите в София са далеч по-атрактивни от тези в останалата част от Европа", коментира Владислав Кайзеров. „Нивата в нашата столица продължават да бъдат едни от най-ниските, като по всяка вероятност те ще запазят настоящите си стойности до края на 2011, а на драстични спадове или осезаем ръст едва ли ще станем свидетели", прогнозира Кайзеров.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg