350 евро е средната цена за наем на луксозно обзаведен апартамент в Пловдив с гараж или паркомясто, предаде БГНЕС. Най-търсени са двустайните жилища в центъра на града и в квартал „Кършияка”, които са с общ хол, трапезария и кухненски бокс, една спалня и санитарен възел, сочи анализът на Europolis за пазара на наемните отношения от началото на 2008 година.

По-рядко се търсят тристайни апартаменти с две спални, предлагането им също е ограничено, обясни Даниела Димитрова, мениджър на регионалния офис на международната кантора за недвижими имоти. Според нея, ако жилището е ново строителство или луксозно обзаведено, може да се наеме между 250 и 550 евро, а ако е стар монолит и неремонтирано, наемът варира от 200 до 250 евро.

На пловдивския пазар почти липсва търсене на необзаведени апартаменти, показва анализът на Europolis. Слаби са предпочитанията и към жилища, които не са луксозни. Средно на месец те се предлагат за 175 евро, като дори и за тях наемателите поставят условието да имат поне кухненско обзавеждане.

Тенденцията е клиентите да предявяват все по-големи претенции към имота, който се отдава под наем, подчертаха брокерите на международната кантора. Според тях по-високата цена зависи както от местоположението на имота, така и от начина, по който е обзаведен апартаментът. Изискванията са да има луксозна кухня, нови функционални мебели и плазмен телевизор.

Задължително става и условието за наличие на паркомясто до имота. Гараж в сградата, където се намира апартамента, значително повишава наемната цена.

Основно клиентите на този вид жилища са служители на фирми, които развиват дейност на територията на Пловдив и в региона. Нелуксозните апартаменти се наемат предимно от млади семейства, които нямат възможност да изтеглят кредит за покупка на собствен имот, подчерта Даниела Димитрова.

Очакванията за ръст на наемите през тази година са значително по-умерени спрямо продажните цени, прогнозират от кантората. Основната причина за това е сравнително слабо развитият наемен пазар, тъй като плащането на квартира у нас все още се приема за временно решение, докато се появи възможност за покупка на собствено жилище, смятат брокерите на Europolis. Според тях изменения в цените ще има, но те ще са различни за отделните сегменти.

Тенденцията е наемите на масовите жилища да растат, защото потенциалът им в големите градове все още не е достигнат. По-бавно ще се увеличават цените на луксозните апартаменти, тъй като пазарът е сравнително наситен с предложения.