Около 350 хил. души са останали на улицата в Испания заради необслужваните си ипотечни кредити, а още 200 хил. са заплашени от същата участ.

Десетки от застрашените да им бъдат отнети домовете установиха протестен лагер пред мадридския клон на Bankia - една от най-пострадалите банки от кризата с ипотеките, съобщава ДПА.

Пред входа на банката виси малък ковчег, в който лежи скелет, с надпис: "Жертва на кризата", а постер призовава за слагането на край на "диктатурата на банките", съобщи БГНЕС.

Разразилото се протестно движение принуди политиците да обмислят евентуални промени в законодателството за ипотеките в страната.

Изгонването на безработни длъжници на ипотечни кредити от домовете им се превърна в едно от "най-популярните лица на кризата", призна испанският министър-председател Мариано Рахой.

Миналата седмица пък 53-годишна жена се самоуби, когато съдия-изпълнители дошли, за да я изведат принудително заради неплащане на ипотеката за апартамента й в предградие на северния испански град Билбао.