През 2009 г. 42% от купувачите са били с пари в брой, а 37% от продавачите - с финансови проблеми, обявиха от "Адрес" по време на пресконференция.

Общо 57% от всички клиенти през годината са сключвали двойни сделки, а едва 22% са използвали ипотечен кредит. Външното финансиране бе в изключително малък процент и при новите абсолютни цени на имотите се движеше около 20 000 евро.

Имотите, които се предлагаха на малко по-ниски от средните пазарни цени, се реализираха в рамките на две седмици, докато всички предложения без коментар на цената, останаха на пазара в рамките на цялата година, казаха още от имотната агенция.

Сделките за имоти ново строителство заемаха 36% от общия обем реализирани през годината продажби, а делът на панелните апартаменти намаля до 12%. Сделките с панелки се сключваха при много ниски цени и предимно заради тях.

Масивното старо строителство и новите жилища, получили Акт 16 в рамките на годината, бяха най-търсени и най-търгувани.

Младите хора бяха сред най-активните купувачи за периода. Хората между 26 и 35 години сметнаха момента за подходящ да се сдобият със самостоятелност, като напуснат жилището на родителите си.