Независимо дали вярвате в глобално затопляне, застудяване или съвсем не се интересувате от тези неща, неоспорим остава фактът, че така наречените „еко" или „зелени" продукти и технологии могат да намалят консумацията ни на енергия и вода, а с това значително да подобрят семейния бюджет.

В България най-много енергия в домакинствата отива за отопление/охлаждане на помещенията. Поради това най-изгодно би било да се инвестира в мерки, които ще реализират значителни икономии: поставяне на изолация, подмяна на дограмата и т.н. От друга страна тези мерки, колкото и да са изгодни, изискват по-голяма инвестиция на време и пари за планиране и реализиране на идеите. Живеейки в условията на по-усложнена икономическа обстановка, все пак има какво да направим, за да намалим сметките си за енергия и вода, а и да спестим от ценните природни ресурси.

Енергоспестяващо осветлениe

С всяка изминала година се наблюдава спад в цената на енергоспестяващите крушки и понастоящем в търговската мрежа могат да се намерят еквиваленти на познатите 60 и 75 ватови лампи на цени под 6-8 лв. Това ги прави не само енергийно ефективни и екологични, но вече и финансово по-изгодни. Компактно-лумистцентните лампи (КЛЛ) имат няколко преимущества пред обикновените лампи с нажежаема жичка - консумират с до 80% по-малко електроенергия, при 6-8 пъти по-дълъг живот. Не трябва да се забравя, че енергоспестяващите лампи са проектирани за продължителна употреба и всяко включване и изключване намалява живота им. Поради това не е препоръчително поставянето им на влажни места или там, където осветлението се ползва за кратко (бани, килери и т.н).

Водоспестяващи душове и аератори

Човек рядко се замисля върху факта, че водата, която използва в вкъщи се плаща двойно: за това, че е доставяна до дома му, а след това за отвеждането и пречистването й. Използването на водоспестяващи душове може да намали консумацията на вода наполовина. Ако стандартен душ консумира около 17 л/мин., водоспестяващият му вариант използва само 9л/мин. без това да пречи на качеството на струята. На българския пазар вече са достъпни водоспестяващи душове и аератори за кранове на цени около 40 лева. В зависимост от честотата и броя на домакинството, тази мярка може да се изплати за период от 2-10 месеца и да ви спести вода и съответно електричество, ако използвате бойлери.

Топлоотразителни екрани зад радиатори

Онези от вас, които използват радиатори за доставяне на топлоенергия у дома, могат да подобрят значително работата на уредите, без да се налага допълнителен ремонт. Поставянето на изолация, а върху нея слой, отразяващ инфрачервените лъчи (например алуминиево фолио) зад радиаторите, може да доведе до 15% спестявания на разходите за отопление. Това се дължи на способността на материала да отразява топлината и да я връща обратно в помещението, а изолацията предпазва от засилени топлинни загуби. На пазара в магазините от типа „Направи си сам" могат да се намерят т.нар. изолационни тапети с алуминиево фолио на цена между 11.90 до 19.90 лева в зависимост от дебелината на изолационния слой за ролка с размери 0.5х5м.

Уплътняване и изолация на вратите

Вратите могат да бъдат източник на загуби на топлина и затова е желателно да се уплътняват освен чрез поставянето на прагове и уплътнения (за предотвратяване на течението) и чрез покриване на самата врата, особено, ако тя е метална. Цената на уплътненията за врати варира между 0.40-0.60 лева на линеен метър и най-голяма полза от тях има на при поставянето им на врати, които разделят отопляеми от неотопляеми помещения.

Не трябва да забравяме, че най-добри резултати се постигат, когато се откажем от навика да разхищаваме. Загасянето на светлините, когато напускаме помещението; спиране на водата, докато си мием зъбите; изключването на електроуредите, а не оставянето им на stand-by режим, са само няколко от насоките, които ще доведат до по-ефективна употреба на ресурсите. Това не само може да ни накара да се почувстваме по-добре от това, че опазваме природата, но и ще подобри финансите ни. Както се казва: „Най-евтината енергия е спестената енергия".

Автор: Мария Кутелова, LEED AP, Colliers International