Ранната есен е най-подходящото време, за да пуснете имот за продажба, децата се връщат на училище, а Коледа е още далече. Това е времето, в което потенциалните купувачи започват да се оглеждат и да търсят ново жилище.

Ето няколко съвета, с които ще продадете имота си по - бързо и успешно.

Пазете се от висока цена

Поканете поне трима агенти да оценят вашия дом и изберете този, с който се чувствате най-комфортно. Подгответе се добре, като прегледате сходни на вашия имоти и определете цена. Ако през първите седмици имате много малко огледи, това е знак, че цената е твърде висока. Ако това се случи, вземете инициативата и обсъдете с брокера възможност за леко намаление.

Изберете най-добрия агент

Добрите взаимоотношения с агента са от решаващо значение. Има много агенции, които могат да ви предложат задълбочено проучване, но агентът, който определи цената, не е задължително да бъде този, който ще осъществи продажбата. Затова се поинтересувайте, сключвайки договор с дадена агенция, какво може да очаквате, проучете комисионните, както и допълнителни такси, които ще плащате.

Уловете въображението

Някои агенти съветват да премахнете всички лични вещи от дома преди да започнете огледите. За купувача е по – трудно да си представи как ще живее в дом, който в момента се обитава от друг. Освен това един пълен с лични вещи дом създава илюзия, че продавачът не е сериозен в намеренията си, коментират експерти. Те съветват да аранжирате помещението или двора с мебели, да разчистите място, за да създадете в клиента чувство за простор и подреденост.

Заложете на визуалиацията

Девет от десет потенциални купувачи използват интернет когато търсят имот. Затова подгответе поне 8-12 снимки, заедно с описание на имота. Някои стаи е задължително да бъдат показани – всекидневната и кухнята, банята и спалнята – само ако са добре обзаведени специални. Ако имотът е по – голям, добра идея е да приложите и план.

Контролирайте

Подгответе се и бъдете готови да посрещате и отговаряте на всякакви въпроси от потенциалните купувачи. Ако се налага, подгответе копия с плановете, ако къщата е стара, проучете историята й. Ако не се чувствате готови, поканете приятел, с който да изиграете въобръжаема сцена и той да бъде купувачът, който задава много и неудобни въпроси. По време на огледите, предложете кафе на купувачите или играчки за децата.