Когато правите подобрения по дома си, очаквате това да е нещо, което винаги ще е положително. "А един ден", си казвате, "ще добавя стойност към имота, ако реша да го продам".

Експерти по имотите предупреждават, че не всички ремонти, които правите, ще гарантират повишена стойност. Дори има някои, които най-вероятно ще се приемат за минус.

Според американското списание Remodeling подобренията, които може да не се харесат на всички купувачи, са:

Промяна на предназначението на гаража

Гаражът е нещо много ценно в градовете.

Много хора решават да превърнат гаража си в допълнителна стая, магазин, офис, да го дадат под наем (и така да го изключват от сделката). Това обаче само ще намали цената на имота ви.

Освен това, в повечето случаи, каквото и преустройства да направите, това помещение винаги ще бъде малко и тясно и просто ще си прилича на гараж.

В големите градове е по-добре да имате гараж, отколкото допълнителна спалня.

Елиминаране на една спалня

Броят на спалните е едно от нещата, които определят цената на един апартамент. Да разширите дневната за сметка на една от спалните ще намали стойността на дома, колкото и красива да е дневната.

Виж още: Най-предпочитаните жилища и квартали в София

Това правило важи за всякаква промяна на предназначението на една стая. Промяната на предназначението може да се прави след съвет със специалист дизайнер. То невинаги е успешно.

Много семейства в България пък залитат в другата крайност - правят се какви ли не преустройства, за да се добави още една спалня за „детска“ - взема се част от всекидневната, от коридора, кухнята се изнася в коридора или на усвоена тераса, а бившата кухня става спалня и т.н.

В повечето случаи увеличавате броя на спалните, но това, което получавате, са няколко много малки стаи. А – и нямате балкон. Там сте сложили кухнята...

Силна персонализация

Всеки може да преустройва дома си по свой начин, но дали ще се хареса на следващия купувач.

Например, превърнали сте половината от апартамента във ваш фитнес. Тази „екстра“ може да не е атрактивна за следващия собственик.

Прекалено смели цветове

Розовите стени отблъскват хората. И ако стените все пак може да се пребоядисат, теракотът в банята се сменя по-трудно и ако е в прекалено „оригнален“ цвят, това може да накара потенциалните клиенти да предпочетат да не купуват имота.

Басейн

Някои хора правят басейн в двора си. И в повечето случаи това се изтъква като екстра. Но не винаги. За някои купувачи той може да е ненужна и прекалено скъпа екстравагантност и те може да предпочитат просто да си имат двор и градинка.

Подобрения без разрешително

Разширяванията на домовете, които не са съвсем законни, може на първо време да се струват на някого добра идея, но какво ще стане, ако все пак ви поискат сметка за тях и се наложи да се разрушат?

Ако имате намерение да купите имот с видими преустройства и разширения, уверете се, че те са законни.