Американската армия одобри двугодишен договор на стойност 61.15 милиона долара за строителни работи на съвместно използвания тренировъчен полигон „Ново село”. Това съобщиха от американското посолство в София. Единадесет от тринадесетте компании, спечелили договори по проекта, са български. Останалите две компании са американска и италианска.

Посланик Нанси Макълдауни заяви, че „това е много важен момент за българо-американското партньорство. Проектът ще улесни нашето двустранно сътрудничество, както и работата ни като съюзници в НАТО. Той ще даде тласък на съвместното ни военно обучение и ще увеличи нашата ефективност спрямо предизвикателствата, пред които е изправена общата ни сигурност“.

Тя посочи още, че „това е най-големият строителен проект, организиран от американските военни в България, който ще влее 61 млн. долара в Сливенска област. Тези средства ще предоставят икономически възможности на много български компании и работа на още повече българи”.

Американската армия положи усилия в максимално възможна степен да сключи договорите с български компании, в съответствие с американските наредби и закони за строителството. Всички контрагенти бяха подбрани при конкурентни условия и прозрачни процедури, посочват още от американското посолство. Проектът осигурява средства за построяването на основни съоръжения, които ще бъдат използвани за съвместно военно обучение в бъдеще.

Основните съоръжения включват 23 казармени сгради за 2 500 военнослужещи, както и административни и оперативни сгради, сграда за звеното по поддръжката, склад, трапезария и медицински пункт. Очаква се работата по проекта да започне през ноември 2008 г. и да приключи до лятото на 2011 г.

През май 2008 г. американската армия отпусна 6.5 милиона долара за построяването на временно съоръжение за нуждите на съвместната подготовка, която в момента се провежда на полигон „Ново село“. Близо 900 американски и 300 български военнослужещи участват в обучението, което ще приключи в края на октомври 2008 г. Американската армия и Посолството на САЩ не наемат пряко служители за свободните работни места в съвместните американско-български военни съоръжения. Работният персонал се осигурява от компаниите, сключили договори за доставяне на стоки и услуги.

Източник: БГНЕС