64% от анкетираните инвеститори в Европа възнамеряват да разширят своите портфейли в близките 12 месеца, сочи годишното проучване на Colliers International сред водещи международни инвеститори за 2011 г. Въпреки това, близо половината от тях заявяват, че основна бариера в разширяването на портфейлите остава липсата на подходящи имоти за продажба, а над 54% се фокусират върху ниско-рискови активи.

Не е изненадващ и фактът, че повечето европейски инвеститори ще залагат на сигурни активи, като 57% от анкетираните не са променили готовността си да носят риск в сравнение с началото на годината. Цената на финансиране остава все още висока, като 41% от инвеститорите в Европа отчитат ръст, а 44% заявяват, че не забелязват промяна през изминалата година.

В световен мащаб, желаещите да разширят своя портфейл от недвижими имоти са 71%. За сравнение, в проучването на Colliers през 2010 г., те са 60%. Както в Европа, участниците посочват като основна пречка наличието на достатъчно подходящи имоти за продажба. За 22% от участниците, достъпът до финансиране е все още проблем.

Според Георги Киров, Директор Инвестиционни услуги, „Инвеститорите предпочитат пазари с по-дългосрочен потенциал и наличието на качествени активи със стабилни приходи. България остава второстепенен пазар, тъй като този тип активи са все още много малко".

Според него, големият процент незаети площи и качеството на сградите са един от основните проблеми за привличане на инвеститори в България. Въпреки това, пазарът вече показа признаци на възстановяване, като от началото на годината до момента са се случили няколко инвестиционни сделки. „През следващите няколко месеца надали можем да очакваме съществена промяна на нагласите на инвеститорите спрямо България", казва още Киров.

Развитие на глобалните пазари

Проучването на Colliers показва, че за повечето инвеститори пазарът е в ранната точка на възстановяване и повечето от тях смятат, че ситуацията ще остане същата в близките 12 месеца. Най-многобройна е групата, която вижда развитието на глобалните пазари на 8 часа2, което не се различава съществено от това през 2010.

Състоянието на пазара в тази позиция може да бъде описано като нарастващо търсене, увеличаване на номиналните наеми, намаляващо предлагане и свободни площи. Разбира се, позицията на часовника варира в зависимост от различните континенти. Най-многобройната група от участниците в Европа, Азия, Австралия и Щатите (37%) виждат своите пазари на 8 часа; в Средния Изток (13%) на 5 часа, а инвеститорите в Латинска Америка (13%) се виждат близо до върха на инвестиционния пазар (11 часа), с тенденция да поемат низходящ тренд.

Къде смятат да инвестират?

Повечето инвеститори признават, че все още предпочитат да се фокусират върху региона, в който оперират. Участниците от Азия и Канада най-ясно изразяват желание да инвестират на други континенти, а от Латинска Америка отчитат силен интерес към Европа. Най-предпочитаните активи сред инвеститорите в Европа остават офис сградите в Лондон и Париж, следвани от търговски площи в Германия и офиси в Хамбург.

Въпреки трудната икономическа ситуация и различните политически трусове по света, инвеститорите остават оптимисти по отношение на развитието на пазара. Проучването на Colliers обобщава

няколко обединяващи фактора, които ще движат или спъват отделните региони:

в Щатите и Канада, по-лесният и евтин достъп до финансов ресурс ще дава допълнителна увереност на инвеститорите (68% от анкетираните в Канада смятат, че цената на финансирането е отчела спад). Като цяло, инвеститорите на тези пазари са по-склонни да влагат средствата си в по-рискови активи.

В Азия, Латинска Америка и Австралия/Нова Зеландия, инвеститорите остават притеснени по отношение на развитието на световната икономика. Тези пазари остават по-малко засегнати суверенните дългове на Европа и Щатите, макар че остават една от възпиращите причини.

Правителствените политики остават най-голямото притеснение да европейските инвеститори. Въпреки това, повечето смятат, че пазарът се намира в ранна фаза на възход.

В Латинска Америка, инвеститорите са малко по-песимистично настроени, тъй като повечето смятат, че пазарът вече е почти преминал фазата на възход. Фактът, че голяма част от тях посочват липсата на подходящи имоти за продажба като основен възпиращ фактор показва, че те продължават да се интересуват от инвестиции в недвижими имоти.

В Близкия Изток, повечето инвеститори смятат, че пазарът е в начална фаза на възход. Политическата обстановка в региона остава важен фактор, който ще играе роля върху бъдещето развитие на тези пазари.