6.8% спад за имотите в София през трето тримесечие

1597
6.8% спад за имотите в София през трето тримесечие

Според индекса на Райфайзен Имоти, който следи динамиката на реалните продажни цени на недвижимите имоти в страната, средните пазарни цени, на които се сключват сделки с жилища в София, продължават да намаляват, като през третото тримесечие на 2011 г. са спаднали с 6.8% спрямо същия период на миналата година. Спрямо второто тримесечие на 2011 г. средните пазарни цени на продадените жилища в столицата отбелязват спад от 3,8%.

В Пловдив средните пазарни цени за продажба на жилищни имоти през третото тримесечие на 2011 г. са намалели с 4.1% спрямо същия период на 2010 г., докато във Варна спадът е 3.6%. На тримесечна база индексът отчита разнопосочни изменения на средните цени на жилищата в двата града - намаление от 1.4% във Варна и минимален ръст от по-малко от 0.1% в Пловдив.

През последните две тримесечия се отчита засилена ценова динамика на пазара на нежилищни имоти в най-големите градове в страната. На тримесечна база измененията в цените в София и Варна отчитат спад съответно от 9.6% и 6.4%, а в Пловдив и Бургас ръст от съответно 2.5% и 6.8%. Сегментът на нежилищните имоти в столицата включва сделки както с търговски обекти, така и с помещения с офисно предназначение, докато в останалите градове преобладават сделките с търговски обекти.


През последните тримесечия се наблюдава увеличение на броя на сключените сделки с търговски обекти с централно местоположение, включително на главните търговски улици, но то е съчетано с намаляващи средни размери на продадените имоти. Това обяснява ръста на средните цени на нежилищните имоти и съответно на нивата на индекса в Бургас и Пловдив през периода.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Jackson
# 0
06:03 | 26 March 2012
Finidng this post has answered my prayers
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg