Спад от 7.8 на сто на строителната продукция за първите шест месеца на тази година спрямо същия период на миналата година, отчете председателят на Камарата на строителите в България Светослав Глосов.

Той коментира това преди началото на форум за перспективите пред сектора през 2013 г., съобщи bTV.

Глосов очаква негативната тенденция в бранша да продължи до края на годината. Има незначителен ръст в сградното строителство - 0.1%, а около 16-17 на сто е спадът в инженерното строителство.

Междувременно, данни на Евростат показаха, че България е една от едва трите страни в ЕС, за които има данни за месец юли 2012 г., отчитащи ръст на строителната продукция на годишна база.

13 на сто от всички безработни са от този бранш, каза Глосов. По думите му, заради сезонността на дейността със започването на зимата ще останат хора на улицата.

Нямаме проблем с разплащането от държавата, заяви председателят на камарата. 186 млн. лв. обаче са натрупаните от последните три-четири години задължения на общините към бизнеса, от които около 80 на сто са към строителния бранш.

Съществува и междуфирмена задлъжнялост. Около 500 фирми отпадат от професионалния строителен регистър тази година. В момента в него са вписани около 4000 фирми, от тях 83 са чуждестранни.