Изминалата година като цяло бе добра за пазара на недвижими имоти. Затова до голяма степен съдейства понижението на лихвите по ипотечните кредити и активизирането на кредитната активност.

Вижте още: Какво да не правите преди и след ипотечен кредит?

В края на 2015 г. лихвите по ипотечните кредити се движиха в рамките на 4.8% - 5.9%, а според прогнози на Кредит Център в края на настоящата 2016 година те най-вероятно ще са при нива между 4.25 – 5.25%.

Освен лихвите обаче, ето още някои неща, които бъдещите потребители на ипотечни кредити е добре да имат предвид:

1. Поддържайте чиста кредитна история

За да получите одобрение от кредитната институция, трябва да имате добра кредитна история и липса на просрочени задължения. Банките със сигурност ще ви проверят в кредитния регистър, а наличието на лоши кредити може да ги откаже да ви финансират.

2. Не бъдете свръхзадлъжнели

Основно правило преди да пристъпите към теглене на ипотечен кредит е да разчистите останалите си задължения. Кредитни карти, потребителски кредити и др. сериозно намаляват разполагаемия ви доход, който ще се разглежда от финансовата институция за одобрение на ипотечния кредит.

Не правете други големи покупки на изплащане, като автомобил например.

3. Заделете за първоначална вноска

Заделянето на средства за първоначална вноска при покупка на имот също е критично, за да получите одобрение от банката. Обикновено самоучастие от 20% е добро начало. Със самоучастието ще намалите и натиска, който ипотечният кредит ще оказва върху доходите ви.

4. Потърсете предварително одобрение

Важно е да знаете дали ще бъдете одобрен за кредит, преди да стартирате процеса на търсене на подходящ имот. Това може лесно да се провери, като посетите няколко клона на банки, където можете да се консултирате с кредитни инспектори.

5. Открийте най-подходящата оферта за вас

Не само лихвите са критични за избора на банка. Има и други фактори, които могат да въздействат върху подбора на финансова институция, сред които могат да са - изисквания за задължителна застраховка и размера й; други такси и комисиони (за оценка на имота и др.); допълнителни изисквания (като това да превеждате заплатата си по сметка в банката, да плащате няколко сметки с дебитна или кредитна карта на банката и т.н.)

Върху избора на институция може да окаже влияние и типът на ипотечния кредит, който търсите. Някои кредитоискатели например искат лихвата да им е фиксирана за по-продължителен период от време – например десет години.

6. Не купувайте по-голям имот от това, което можете да си позволите

Всеки иска да живее нашироко. Не всеки обаче може да си го позволи. Не купувайте имот, който е по-голям от това, което наистина ви е необходимо. Така рискувате да загубите всичко, ако не успявате да плащате задължението си.

7. Консултирайте се с професионалисти

Един от най-лесните начини да откриете бързо кредита, който в най-голяма степен отговаря на вашите нужди и възможности, е да се консултирате със специалисти. Много специализирани в тази насока компании не вземат комисиона от кредитоискателите.

Същото важи с пълна сила и когато избирате имот.

8. Не забравяйте допълнителните разходи

Покупката на имот е свързана с много допълнителни разходи, за които също трябва да предвидите средства. Това включва нотариални разходи, брокерски и консултантски комисиони (ако работите с агенция), разходи за оценки, данъци и др. Често можете да имате нужда и от средства за ремонтни дейности или довършителни работи.