Над 80 хиляди българи може да им се наложи да пререгистрират адреса си. Причината за това са приетите на първо четене промени в Закона за гражданската регистрация.

Според ГЕРБ, въпреки неудобството, така ще се спре вътрешният туризъм преди изборите, като се прекрати масовото преселение от един адрес на друг.

Всеки, който е сменил адреса си в периода от 1 септември миналата година до януари 2011 г., има двумесечен срок да докаже, че е направил това основателно. В противен случай служебно ще му бъде сменена адресната регистрация и ще трябва да гласува на предишния си адрес.

Гражданите ще трябва да докажат, че реално живеят на посочения от тях адрес с договор за наем или документ за собственост. Измененията целят да се стопира фиктивната регистрация.

В някои общини обаче отрано е започнал изборният туризъм. Безспорно най-апетитни са морските общини. Само през зимата, според справка на ГРАО, в Созопол са се регистрирали над 600 нови жители, а в Несебър - повече от 1200. Подобно е положението и във варненските общини.

Източник: бТВ