Преките инвестиции в търговски имоти в Европа се очаква да достигнат 70 млрд. евро до края на годината, става ясно от ново проучване на Jones Lang LaSalle.

Четвъртото тримесечие на тази година ще бъде трето поредно на нарастващи инвестиционни обеми, както и най-силното тримесечие на годината, с близо 25 млрд. евро инвестиции.

Ввъпреки увеличението при активността, общият инвестиционен обем за тази година остава с 40% по-нисък спрямо отчетеното за 2008 г., става ясно още от данните.

Крис Ставлей, директор Европейски капиталови пазари в JLL, коментира: "Инвестиционните обеми на европейските пазари на недвижими имоти са достигнали до най-ниските си нива заради най-тежките икономически трусове, които съвременният бизнес свят е преживявал. Доверието на инвеститорите се е подобрило значително от исторически ниските нива от началото на 2009 г. и като цяло тенденцията за пазара е в посока нагоре. През 2010 г. очакваме увеличение в активност с около 20% спрямо нивата от тази година, или около 85 млрд. евро," допълва Ставлей.

Великобритания продължава да бъде най-активният пазар в региона, отчитайки 25 млрд. евро директни инвестиции в недвижими имоти през тази година. Това представлява 38% от целия инвестиционен обем в сектора на недвижимите имоти в Европа през 2009 г.

Лондон продължава да демонстрира високи нива на ликвидност, въпреки че инвеститорите смятат, че пазарът става все по-конкурентоспособен.