Столичният общински съвет прие новото зониране за определянето на нормите на данъчните оценки на недвижимите имоти. Презонирането беше прието с гласовете на ГЕРБ и "Атака", а против него се обявиха СДС, ДСБ и НДСВ. Съветниците отхвърлиха предложението на Георги Кадиев от БСП за отлагане на решението на съвета.

Дебатът по предложението за актуализацията на зоните продължи близо един час, като основните аргументи срещу предложението бяха, че по този начин се вдигат данъците, без да се променят данъчните ставки.

От мнозинството посочиха, че през последните 12 години от приетото тогава зониране столицата се е развила и трябва да се отчетат тези тенденции. Не вдигаме данъците, а възстановяваме справедливостта по отношение на останалите жители на столицата, посочи Малина Едрева - председател на групата на ГЕРБ.

По думите й това презониране ще засегне 92 хиляди от общо 1.6 млн. собственици на жилища, като по-голямата част от тези жилища са с облекчение от 50 процента при плащането на данъците.

Съветниците приеха предложението за презониране от по-ниска в първа зона на ж.к. "Кривата река", ж.к. "Зона Б-5", долната част на кв. "Лозенец", а във втора - останалата част на квартала, както и кв. "Банишора", ж.к. "Зона Б-18", районът около Централна гара, както и кварталите "Драгалевци", "Симеоново", "Малинова долина", "Княжево", "Киноцентър". Столичният комплекс "Дружба" ще бъде в трета и четвърта зона - "Дружба 1" е в четвърта, а "Дружба 2" - в трета.

Източник: бТВ