Пазарът за недвижими имоти е цикличен. През периода 2003-2008 година станахме свидетели на възходящ цикъл, той бе последван от низходящ, допреди две-три години, когато отново стартира повишението в цените.

Ако говорим за проблеми, има такива, които не са решени вече 25 години. Това заяви Антон Андонов, изпълнителен директор на ЕРА България, по време на панел Имоти, част от седмото издание на Шумът на парите.

От една страна, проблемите в регламентацията на посредническия бизнес са нерешени. От друга страна, предприемаческият бизнес също има нужда от подобрение. Това със сигурност пречи да виждаме по-хубави, по-качествени проекти.

Пазарът на земеделска земя е интересен. Той се отличаваше с ежегодни ръстове над 15% средно за последните 12 години, заяви експертът.

Днес доходността на инвестиции от земеделска земя твърдо закова 5% вече втора или трета година. Причината – силният ръст през последните години. И ако до скоро растеше и рентата, то през тази година най-вероятно тя ще се запази без промяна.

Едва ли при земеделската земя доходността ще надмине 5% през тази година.

От друга страна, за сравнение, една инвестиция в гарсониера носи 6-7% доходност от наем. Доходите от наем обаче едва ли ще се повишават толкова, тъй като наемите са свързани с доходите.

А цените се качват, така че за по-големите апартаменти доходността пада. При луксозните имоти бизнесът е по-различен, можем да постигнем по-висока доходност, но може и да не познаем.

Собствено жилище или живот под наем - това е често задаван въпрос. От една страна, фактор е манталитетът. България е страната в ЕС с един от най-високите проценти на собствени жилища, посочи Андонов.

От друга страна, в Германия например, където животът под наем е доста по-масово явление, законът предпазва наемателите. Например някои наематели в общински жилища плащат същите наеми, които са плащали преди 10-15 години.

Тоест до голяма степен защитата на интереса на наемодателите до голяма степен предопределя дали е оправдано да се инвестира в жилища или не.

В България стремежът на всеки от нас е да притежава собствено жилище, завърши експертът.

На 1 юни ще се проведе и вторият ден на форума Шумът на парите. Очаквайте 20 лектора в трите панела: Банки и небанкови финансови институции, Бъдещето на технологиите и Икономиката на България.

Форумът Шумът на парите се провежда със съдействието на основните ни партньори Коника Минолта и Уникредит Булбанк, както и партньорите Алкомет, Девня Цимент, Адмирал Маркетс, Garitage Investment Management, Капман Холдинг, Qatar Airways, MBL|CBRE, Провидънт Файненшъл, Residential Park Sofia, ЗАД България и Сирма груп Холдинг.

Организационен партньор на събитието за поредна година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България.

Форумът се провежда с медийната подкрепа на сп. Мениджър, Агенция Фокус, Novini.bg, Fakti.bg, Offnews, Imot.bg, Kaldata, сп. Икономика, Seenews, economic.bg, в. Сега и Enterprise Europe Network.