Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и шейхът на Абу Даби Мохамед Абдул Жалил ал Блюки подписаха днес, 30 август, в София, Споразумение за икономическо сътрудничество. Негово превъзходителство е президент на държавната компания ЕАBG (Emirates Associate Business Group).

Първият проект по двустранното сътрудничество, чиито детайли ще бъдат разгледани в най-близко време, е възможността за изграждане на писта за Формула 1 край София с прилежащите й инфраструктура и съпътстващи дейности. За целта ще бъде създадена съвместна компания, в която страната ни ще участва с апорт на земя.

По-рано днес шейх Мохамед Абдул Жалил ал Блюки се срещна и с министър-председателя Бойко Борисов, с когото обсъди подписаното споразумение, както и възможностите за участие на арабската страна в инфраструктурни проекти у нас като пристанища, магистрали и други.

На срещата присъстваха заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов, главният архитект на Столична община арх. Петър Диков, президентът на Българската федерация по мотоциклетизъм Богдан Николов и председателят на Организационния комитет за изграждане на трасето Румен Петков.

По разпореждане на премиера Бойко Борисов МИЕТ и Българската агенция за инвестиции ще предоставят на ЕАBG информация за партньорство в различни сфери на икономиката като инфраструктура, земеделие, високи технологии, недвижими имоти и др.