С над 20% се покачи броят на сделките за жилища в София през 2015 г. спрямо предходната 2014 г. Също толкова беше промяната на годишна база и преди 12 месеца.

Според анализа на АДРЕС Недвижими имоти постоянното повишаване на активността в столицата през последните две години тепърва ще донесе редица съществени за пазара и участниците промени, на някои от които вече ставаме свидетели.

„Активността логично донесе на пазара оптимизъм, а на инвеститорите – смелост. През 2015 година бе планирано строителството на хиляди жилищни единици с две отличителни характеристики – мащабност и лукс”, казва Георги Павлов, изпълнителен директор на АДРЕС.

По думите му, новите големи проекти са опит за отговор на потребителското търсене, което, в резултат на изгодните пазарни условия, се насочи към по-високия сегмент.

„По всяка вероятност част от тези проекти ще се реализират успешно – тези, чиито инвеститори са опитни и предлагат високо качество. Да, 2015 г. беше стабилна и изключително добра за пазара. Но рано или късно той ще достигне равновесната си точка и непремерените рискове могат да имат негативни последствия. Активният пазар неминуемо привлича и непрофесионални предприемачи. Купувачите трябва да разберат това навреме и да взимат информирани решения”, казва още Павлов.

Активността ще нарасне с още 10% в рамките на 2016 година, прогнозират от компанията. Допълнителен ръст ще има и в цените, които през изминалите 12 месеца се покачиха с около 10% в София и с 5% във Варна.

Според АДРЕС покачването на цените ще продължи и през 2016 година, особено за по-качествените имоти – тенденция, която купувачите трябва да имат предвид.

„Тенденция на покачване наблюдаваме вече две години. Това ясно се усети от купувачите, чието търсене продължи по-дълго от необходимото и те трябваше да направят компромис с покупката си”, разказва Калоян Богданов, маркетинг мениджър на АДРЕС.

„Имаме случай на купувач с бюджет от 50 000 евро, който повече от година търси малък апартамент в Гоце Делчев. След като месеци наред не можа да вземе решение, цените се повишиха и в рамките на бюджета той трябваше да купи имот в по-малко престижен квартал”, казва още Богданов.

По думите му, предпочитанията за квартал в столицата стават все по-устойчиви. Трите най-желани района остават без промяна за последната година. „Младост и центърът бяха абсолютен фаворит за купувачите и тази година. Днес се открояват и източните райони на столицата – Изток и Изрев, които са известни като дипломатически квартали”, казва Богданов.

Средната цена на кв.м трайно надскочи 1000 евро през 2015 година в кварталите Иван Вазов, Изток и Изгрев, Яворов, Лозенец и в центъра. „Престижът на тези райони е устойчив и появата на нови проекти в тях върна интереса на купувачите. От ключово значение са степента на уреденост, транспортните връзки, близостта на паркове и сигурността”, казва Калоян Богданов.

Допълнителен ръст в броя на покупките с цел инвестиция отчитат от АДРЕС. Общо 21% от сделките през годината са направени с идеята имотите да бъдат отдадени под наем впоследствие. През 2014 г. делът за инвестиция бе 18%, а през 2013 г. – 9%, посочват от компанията.

Расте и делът на сделките, сключени без отстъпка – 32% от всички при 18% в предходната 2014 година. Леко се покачва и процентът на покупките с компромис в цената в рамките на 1000 евро. По-сериозните намаления – от 5000 евро нагоре, намаляват като процентно съотношение.

Допълнително се покачват сделките за тристайни и многостайни имоти за сметка на едностайните и двустайните. „Продължава тенденцията сериозен дял от купувачите да опитват да подобрят жизнения си стандарт и да търсят по-големи по площ имоти.

От голямо значение за тях е и доброто разпределение и качественото изпълнение”, разказва Калоян Богданов за приоритетите на купувачите. „Продължават да растат и сделките на по-високи нива. Нарастват покупките за над 100 000 евро, ръст имаме и в дела на тези между 50 000 и 100 000 евро”.

„Същевременно, повечето хора вече са добре запознати с условията на пазара и са решителни. Когато намерят желания имот, пристъпват към бърза покупка. Ако през 2014 г. сме регистрирали около 50% покупки, реализирани в рамките на месец, то през 2015 г. техният дял вече е над 60%”, казва още Богданов.

Ръст на сделките, направени с ипотечен кредит, отчитат още от АДРЕС. При 47% покупки с ипотека през 2014 г., делът им за 2015 г. е 51%. Най-голямо – със 7%, е покачването на малките заеми, покриващи до 30% от стойността на сделката.

„Данните на Агенцията по вписванията също сочат значителен ръст в броя на ипотеките. Липсва обаче информация какъв дял от тези кредити на практика представляват рефинансиране”, казва Георги Павлов.

По думите на Калоян Богданов, физическите лица са предпочитан клиент за банките, тъй като са редовни платци. „Достъпността на жилищата и през 2015 продължи да се увеличава – въпреки ръста в цените, лихвите по кредитите се понижиха, а средната работна заплата плавно се покачи. Така, ако имот от 60 кв.м според средната за страната стойност през 2013 г. се изплащаше със 65 работни заплати, то през 2014 г. нужни бяха 63 заплати, а през 2015 г. - 60 заплати”, обяснява Богданов.

Стабилност ще характеризира пазара и в предстоящите 11 месеца, прогнозират от компанията. Покачването в активността и в цените ще тръгнат с по-умерен ход. Но за да се избегнат сътресения в по-дългосрочен план, участниците трябва да предприемат премислени стъпки, а не да се водят единствено по настоящия оптимизъм, съветват от АДРЕС.