От началото на годината сделките с имоти, реализирани от българи, работещи или живеещи зад граница, са се увеличили с 10%, съобщиха от Дневник, като се позовават на индормация от "Адрес". Покупките стават предимно през летните месеци, когато сънародниците ни се завръщат в България, за да прекарат отпуската си тук. Най-често те предпочитат да купят имот в родните си места.

По-предприемчивите се насочват към най-близкия голям град, където купуват с цел инвестиция, коментира изпълнителният директор на агенцията Катя Ценова. Тя очаква пазарът да продължи да привлича българите, живеещи зад граница и през следващия месец.

Най-общо, клиентите се разделят на няколко групи в зависимост от работата си в чужбина и служебното положение. Българите, работещи в Европа на ниски и средни позиции, инвестират парите си в покупка на двустайно или тристайно жилище, в което имат намерение да живеят, след като се върнат у нас.

Най-често те са на възраст от 25 до 35 години, все още не са придобили друго гражданство, не са семейни или ако са семейни, имат едно дете. Друга част от тази група са над 40-годишните, които имат легални доходи и чуждо гражданство. Те предпочитат да купят къща до големия град, в която да живеят, след като се пенсионират.

Българите в чужбина на високо управленско ниво предимно инвестират в имоти у нас. Най-често те купуват магазини в нови кооперации в широкия център на градовете. Други влагат средства в строителството на ваканционни комплекси и жилищни сгради. Нова група, която се обособява през последните години, са студентите, които работят на бригади в чужбина. Със спестените пари те финансират покупката на една част от имота, като доплащат останалата с кредит. Техният интерес е основно за двустайни апартаменти в града, в който живеят.

Българите, работещи в Англия, купуват у нас в големите градове - София, Варна, Бургас и Пловдив. Те са на възраст между 30 и 37 години. Обикновено теглят кредит в Англия за покупка на голям апартамент в централната част, престижен квартал или в комплекс от затворен тип, който след това отдават под наем. Сънародниците ни, живеещи в САЩ, също се насочват към луксозните апартаменти в центъра на големите градове с цел инвестиция. Част от тях купуват и къщи на брега на морето или в полите на Витоша, в които прекарват отпуските си в родината.

Българите, живеещи в Испания, предпочитат да купят у нас маломерни жилища. Най-често те са семейни, като се насочват към апартаменти ново строителство, които също отдават под наем, докато не решат да се завърнат и да живеят в тях. Освен в големите градове те купуват жилища и в Русе, Велико Търново и Плевен. Двустайни жилища ново строителство в широкия център на градовете предпочитат и българите, работещи в Гърция. Сънародниците ни в Испания и Гърция финансират покупката на жилищата с лични средства и не теглят заеми, за разлика от тези в Англия, информират от Дневник.