Във Варна жилищата са се продавали при най-висока средна цена в цялата страна през първото полугодие на годината, сочи изследване на имотната агенция "Адрес". Средната цена в "морската" ни столица е възлизала на 806 евро за кв. м, сочат още публикуваните данни, изнесени по време на днешното изложение за имоти BalPex в Експоцентъра.

Повишението при цените на недвижимите имоти във Варна за първото шестмесечие е възлязло на 9.86%, спрямо последната на миналата година.

Засиленият интерес към имоти близо до големите градове по Черноморието и в курортите е активизирало и предлагането на такива в региона, коментират още от "Адрес".

Ключов фактор е бил и засиленият интерес от страна на чуждестранни инвеститори, които виждат потенциал за по-нататъшно повишение на цените на имотите в приморските райони.

Характерна черта на пазара на жилищни имоти във Варна е изключителното предлагане на ново строителство, като то се е продавало средно за 782 евро за кв. м, коментират от агенцията.

Като интерес обаче може да се определи фактът, че предлагането на старо строителство е било изключително активно във Варна през първото полугодие на 2007-а и е изпреварвало по цени това на новото с близо 8%, според изследването. Купувачите са плащали средно по 848 евро за кв. м панелни площи.

Ръстът в цените на недвижимите имоти във Варна се е екстраполирал и при нивата на наемите. За периода те са се повишили с 14%, поставящи града сред тези с най-голямо повишение на наемите в страната ни. Средното ниво на наем за кв. м е възлизало на 4.43 евро за полугодието.

От една от водещите имотни агенции у нас прогнозират запазване на интереса към имотите в града до края на годината от страна на местните и чуждестранни инвеститори, като прогнозират ръстът на цените за 2007-а да възлезе в диапазона между 10 и 15%, но диверсифицирани в различните сегменти. Все повече инвеститори ще съсредоточват вниманието си към качествени имоти.