Цените на офисите в европейската финансова столица Лондон са се понижили с 25% от август миналата година насам, което бе и най-голямото им понижение от 1992 година насам, посочиха изнесени днес данни на CB Richard Ellis.

От инвестиционната банка Lehman Brothers пък прогнозират, че търговският пазара на недвижимо имущество в британската столица няма да се възстанови най-малко до 2013 година.

Понижението в цените на търговските имоти в Лондон са донесли загубите за така наречените АДСИЦ-ве от 50%, откакто те са били представени от януари миналата година.

Акциите им могат да отбележат понижение от нови 23% до края на следващата година, сочат още прогнозите на специалистите.

Забавянето на сектора на недвижимите имоти във Великобритания до голяма степен бе предизвикано от световната криза при недвижимите имоти, както и от ипотечната криза разразила се първоначално в САЩ и в последствие прехвърлила се и в Европа.

На пазара няма проблеми, свързани с предлагането, а по-скоро такива с търсенето, коментира Патрик Самър от Henderson Global.

От началото на годината на пазара са излезли нови 390 000 кв. м. офиси, което е и най-голямото попълване на предлагането от 1991 година насам.

Кризата в сектора може да доведе до това над 20000 работници в строителния сектор да бъдат уволнени през следващите три години.

Състоянието на пазара на недвижими имоти в Лондон е най-лошото такова от рецесията през 1992 година.

Само през този месеца станахме свидетели на пропадането на два проекта, като това се очаква да стане практика и през следващите месеци до края на годината.

Забавянето в сегмента на недвижимите имоти допринесе за значителното забавяне на ръста на британската икономика. Днес стана ясно, че тя е отбелязала нулев ръст през второто тримесечие на годината, като е на път да прекъсне най-дългия си ръст от век насам.