На проведеното Общо събрание на акционерите на Адванс Терафонд АДСИЦ бе прието предложението на Съвета на директорите (СД) на дружеството, 100% от финансовия резултат за 2009 г. да бъде разпределен под формата на дивидент. Брутният дивидент е в размер 0.03738 лв. на акция и предвид финансовите разчети на дружеството се очаква да бъде изплатен на акционерите в края на месец септември 2010 г. Това информираха от фонда.

Според одитирания годишен финансов отчет печалбата за разпределение на Адванс Терафонд АДСИЦ за 2009 г. е 3.182 млн. лв.

ОСА на дружеството прие доклада за дейността на дружеството за 2009 г. и одобри заверения годишен финансов отчет за 2009 г.

„Припомняме, че след извършената оценка на инвестиционните имоти на Адванс Терафонд АДСИЦ от независими оценители към края на 2009 г. те включват: земеделска земя с площ 316 558 декара на стойност 102.5 млн. лв., имоти в процес на регулация с площ приблизително 128 декара на стойност 18 млн. лв., имот в регулация с площ приблизително 11 декара на стойност 3.2 млн. лв. или общо 123.9 млн. лв. За 2009г. дружеството е увеличило поземления си фонд с близо 54 000 дка земеделска земя или 20.5% спрямо 2008 г.", се казва в съобщението.

Председателят на Общото събрание на акционерите запозна присъстващите с предложението на Съвета на директорите за решение за промяна в състава на СД на дружеството, а именно - избора на International Finance Corporation (IFC) (част от групата на Световна Банка), като юридическо лице, за член на Съвета на директорите на Адванс Терафонд АДСИЦ.

Акционерът IFC, чрез представляващите го на събранието лица, заяви пред акционерите, че към настоящия момент не може да излъчи свой представител - физическо лице, което да допринесе за още по-добро корпоративно управление на компанията. Бизнесът на Адванс Терафонд АДСИЦ и пазарът в България е строго специфичен и поради тези причини от IFC считат, че сегашния състав на СД на фонда управлява много добре компанията и евентуално участие и избор на IFC, като юридическо лице за член на Съвета на директорите на Адванс Терафонд АДСИЦ, не би допринесло за постигане на още по - високо ниво на корпоративно управление на компанията.

Поради тези причини акционерът IFC направи отвод на кандидатурата за член на СД като юридическо лице и предлага на акционерите да подкрепят сегашния състав на СД, който изпълнява задълженията си, съобразно добрите корпоративни практики, се казва още в официалното прессъобщение на компанията.

Акциите на Адванс Терафонд АДСИЦ поевтиняха на борсата с 4.46%, до 1.050 лв. за бройа, при общо изтъргувани 1 710 книжа.