Airbnb е успяла да набере нови 850 млн. долара в поредния си кръг от финансиране, който оценява стартъп компанията на 30 млрд. долара.

Това се случва само година, след като тя успя да набере над 1.5 млрд. долара финансиране, което за момента е едно от най-големите в световен мащаб. През настоящата година Uber успя да намере 3.5 млрд. долара финансиране от суверенния фонд на Саудитска Арабия.

С финансирането си от 850 млн. долара, общата сума, която Airbnb е набрала от инвеститорите си до момента, възлиза на 3.2 млрд. долара.

През юни компанията си осигури и дългово финансиране в размер на 1 млрд. долара от едни от най-големите инвестиционни банки отвъд океана - JPMorgan Chase & Co., Citigroup Inc., Bank of America Corp. и Morgan Stanley.

Така с оценката (поне на хартия) от около 30 млрд. долара, Airbnb вече се оценява над 1.5 пъти повече от най-голямата хотелска верига в света - Marriott International, чиято оценка е малко над 18.3 млрд. долара.

Анализаторите отвъд океана са на мнение, че следващата стъпка пред Airbnb е именно листването на борсата. Оттам прогнозират, че компанията ще увеличи приходите си до 10 млрд. долара през 2020 г. спрямо едва 900 млн. долара за 2015 г.