Година на застой очаква България в сферата на недвижимите имоти според електронното издание "Бизнес ню Юръп" .

От един от най-процъфтяващите в Европа пазари на недвижими имоти в България се превърна в един от най-зле представящите се. Сега вероятно предстои година на стагнация, пише Андрю МакДауъл в статия, публикувана от електронното издание "Бизнес ню Юръп".

В продължение на няколко години страната бе любимо място за инвеститорите и привличаше огромни инвестиции. За тази година обаче прогнозата е сравнително мрачна, отчасти защото рецесията и крахът в сферата на недвижимите имоти в България започнаха малко по-късно в сравнение с останалата част от Европа.

Въпреки че правителството промени прогнозата си за 2010 година от свиване с 2 процента към растеж от 0.3%, за пазара на недвижими имоти несигурността си остава голяма, като сред анализаторите има разногласия за това дали пазарът вече е ударил дъното или ще започне да се възстановява тази година.

Най-вероятният сценарий може би е по средата: нито продължаващ спад, прогнозиран от песимистите, нито пък прогнозата на оптимистите за растеж от 10% до края на годината.

"Според мен в повечето сектори от пазара цените са достигнали дъното или са много близо до дъното и няма да има повече големи корекции през 2010 година", коментира Тодор Брешков, председател на съвета на директорите на "Фонд за недвижими имоти България".

"През 2010 г. обаче пазарът ще продължи да бъде в застой и ликвидността ще бъде ниска - нищо няма да се случи. Активност може да се очаква през четвъртото тримесечие на годината, след като пазарите в ЕС се стабилизират още", допълва специалистът.

Затягането на финансовата политика от десноцентристкото правителство, докато е необходимо, може да ограничи възстановяването на търсенето през по-голямата част от годината, особено като се прибави и ниската ликвидност от съживяващия се финансов сектор.

Чуждестранните инвестиции в най-добрия случай вероятно ще останат предпазливи. Нарастващата безработица ще помрачи надеждите за възстановяване на търговията на дребно.

От друга страна много малко строителни проекти за жилища и офиси ще бъдат започнати тази година, потискайки новото предлагане. Засилват се опасенията, че идните месеци банките ще започнат да отписват иззетата собственост от регистрите си, заливайки пазар, на който вече цените са ниски.

Според Брешков обаче е "много малко" вероятно банките да се освободят от иззетите имущества в ущърб на пазара. Брешков и други анализатори посочват и сегменти, за които прогнозата е по-обещаваща, особено логстиката, със засилващата се роля на България като транспортен център, както и определени ниши в жилищното строителство, където предлагането е оскъдно (цените за двустайни апартаменти във Варна осезаемо се покачват). Ако не ужасна обаче, то 2010 година, изглежда, поне ще бъде в застой, пише авторът.

Източник: БТА