Акциите на строителната компания Martinsa-Fadesa SA бяха спрени от търговия днес на мадридската фондова борса, след публикацията на испанския вестник Expansion, цитиран от Bloomberg, че кредиторите на компанията очакват тя да изпадне в банкрут през тази седмица.

Преди спирането им от търговия акциите на компанията регистрираха спад от 29%, до най-ниската им стойност откакто те се търгуват на борсата от миналата година насам.

Пазарната капитализация на базираната в Мадрид компания се е понижила до 680 млн. евро, или по-малко от половината от пика й през март.

Сред основните проблеми за компанията, типични за всички компании от строителния сектор, са трудностите й да финансира значителните си по обем финансови задължения към банките. Това увеличава вероятността от изпадане в несъстоятелност.

Петте най-големи строителни компании в Испания са загубили около 6 млрд. евро от своите капитализации от началото на годината в резултат на кризата, обхванала сектора на недвижимите имоти, която се очаква да доведе до рецесия в страната.

От октомври миналата година до момента общо 11 компании са потърсили защита от кредитори.

На 11 юли, от Martinsa се обърнаха към банки за рефинансиране на задълженията й и за осигуряване на повече време да осигури плащанията по заем в размер на 150 млн. евро.

Компанията разполага с 5.2 млрд. евро заеми, като активите й се оценяват на около 9.7 млрд. евро и са отбелязали понижение от 13 млрд. евро през юни миналата година.

Тя бе формирана от сливането на Grupo Martinsa и Fadesa Inmobiliaria SA през изминалата година.

Испанската строителна компания притежава къщи, хотелски комплекси и търговски центрове, както и голф игрища в страни като Испания, Мароко, Полша, Мексико и Португалия.

Съвсем скоро през тази година тя навлезе и на българския пазар. Първият проект на Martinsa-Fadesa в България – Modera Residence е жилищен комплекс.