Според последните изследвания на международни анализатори, Албания и Панама се нареждат сред първите места в класацията за най-предпочитани дестинации за дългосрочни инвестиции в сектора на недвижимите имоти, пише PropertyWire.

Като основната причина за това се сочи стабилният икономически ръст, който тези държави постигат и все по-оптимистичните прогнози за тяхното развитие в бъдеще.

Според някои анализатори, Албания в поставена на първото място като най-подходяща дестинация за инвестиция заради факта, че страната се очаква да стане пълноправен член на ЕС през 2014 г.

Това ще дадат възможност на голяма част от европейските фондове да инвестират в развиващата се икономика на страната. Всичко това ще подпомогне значителното подобряване на инфраструктурата, жилищния и сграден фонд като цяло.

Очакванията на повечето специалисти са, че цените на жилищните имоти в Албания ще започнат да се повишават в следващите няколко години.

Ръст в сектора се очаква също така и в Панама. След обявяването от страна на правителството на план за разширяване на канала през октомври 2006 г., икономиката на страната е отчела ръст с около 11%, а цените на имотите са се увеличили с 25% за една година.

Панамският канал е един от най-важните морски търговски връзки в света, като скъсява разстоянието между Европа и пристанищата на Чили с над 12 хил. километъра.