„Алфа Дивелопмънтс” ЕАД – 100% собственост на „Алфа Финанс Холдинг” АД - официално уведоми Комисията за защита на конкуренцията за намерението си да придобие 75% дял в портфолиото от недвижими имоти на „Лендмарк”. Процедурата изисква КЗК да извърши оценка на концентрацията и да се произнесе с решение.

Продавачът е „Бриджкорп” АД, собственост на настоящите управители на "Лендмарк" Ричард Макдоналд и Таня Косева-Бошова, които през ноември миналата година придобиха портфолиото за 210 млн. евро в най-голямата транзакция на пазара на недвижими имоти в България. Акционерите на „Бриджкорп” остават с дял от 25% в Лендмарк. „Алфа Дивелопмънтс” планира да разшири портфолиото чрез нови придобивания на активи в България и на Балканския полуостров.

„Това придобиване е ключово за „Алфа Дивелопмънтс” поради две причини – чрез него компанията ще балансира „кошницата” си от проекти с имоти, които генерират доход, а от друга страна, продължаващото партньорство с продавачите и обменът на ноу-хау с тях окончателно ще ни утвърдят като лидер на пазара на недвижими имоти в страната”, отбеляза Елица Панайотова, изпълнителен директор на „Алфа Дивелопмънтс” ЕАД.

“Нашите планове продължават да са амбициозни и за в бъдеще – планираме да придобиваме нови офис и търговски площи, което ще е и основна цел на стратегическото партньорство с „Алфа Дивелопмънтс”, коментира от своя страна и Ричард Макдоналд.

Портфолиото на "Лендмарк" се състои от 22 имота в България и един в Турция - с обща наемна площ от 92 300 кв. м и 61 400 кв. м земя за строеж. Сред активите на "Лендмарк" са няколко офис сгради в София и Варна, търговски парк в Пловдив, земя за строеж в голф проект и сграда на университет в Истанбул. Някои от основните наематели в сградите са Пощенска Банка, Нова TV, Deutsche bank, DHL, IBM, Си Ем Ес Камерън Макена, Баумакс, Делойт, EVN, Уника, Александра Видео.

„Алфа Дивелопмънтс” е лидер на пазара в разработването и управлението на мащабни инвестиционни проекти в областта на недвижимите имоти. Дружеството изгражда над 500 000 кв. м жилищни, офис и търговски площи и управлява над 300 000 кв. м офис площи. Сред най-големите му инвестиционни проекти са Панорама Сити във Варна и Алфа Парк в София.

„Алфа Дивелопмънтс” е част от „Алфа Финанс Холдинг”, в чиято структура работят близо 3500 души. Групата е активна в България и Югоизточна Европа и управлява активи на стойност над 1 млрд. евро.

Ричард Макдоналд има повече от 10 години опит в придобиването и управлението на портфолио от недвижими имоти в Великобритания. Таня Косева-Бошова беше партньор на Колиърс Интернешънъл Югоизточна Европа в продължение на 8 години, от които 4 управител на българския офис.