Най-желани за банките при кредитиране са инвеститорите, които имат собствени финансови активи, заяви Мартин Гигов "Финансиране на недвижими имоти" в УниКредит Булбанк по време на дискусия на тема проблемните активи, част от конференцията BalREc, провеждана с медийното партньорство на Profit.Bg.

В момент, в който банките са затегнали условията на кредитиране и рефинансиране на проекти, е важно да се търсят механизми за някакво алтернативно финансиране.

На пазара вече има случаи, в които строителите дават кредити на инвеститорите и им осигуряват собствено капиталово участие срещу определени обезпечения, каза още Гигов.

Според Димитър Костадинов, управляващ партньор в Entrea Capital много важно е проектите да бъдат завършени до достигане на фаза, в която да генерират приходи. Собствениците трябва да бъдат гъвкави в тази ситуация и да са готови за нови предложения.

"Всички се съобразяваме с банките, чиито изисквания за сключване на предварителни договори за продажба или наем на даден имот значително са се повишили в сравнение с миналата година. Ако през последните години банките можеха да финансират при самоучастие от 20 до 30%, в момента искат 40 - 50% и дори повече", коментира още Костадинов.