Инвестиционната компания Carlyle Group, която е базирана в САЩ, е успяла да привлече около 2.2 млрд. евро за третия си европейски фонд Carlyle Europe Real Estate Partners III, съобщава Financial Times.

Заедно със заемните средства, фондът Carlyle разполага с близо 9 млрд. евро. Целта на събраната сума е инвестицията и разработването на имоти в някои от най-засегнатите пазари от кризата на стария континент.

Събраните финансови средства надхвърлят първоначално поставената цел от 1.5 млрд. евро. Това, според мненията на анализаторите от Carlyle, е доказателство, че търсенето на имоти в Европа продължава, въпреки кризата.

Повечето от европейските страни бяха погълнати от цикличното понижение в цените на имотите. Фондът ще търси възможности в някои от най-засегнатите от кризата страни като Великобритания.

На острова цените на имотите се понижиха най-бързо и с най-големи стойности. Това прави страната основна цел за фонда. От управата вече изразяват готовност да инвестира в търговски, жилищни и друг вид имоти.

Освен инвестиция в обезценени имоти, стратегията на фонда ще включва и традиционен фокус върху управление на активи и реконструкция. Това става ясно от изявлението на отговарящия за дейностите на фондът в Европа Ерик Сасон.

Освен Великобритания, друга цел на фонда в следващите месеци ще бъде пазара на недвижими имоти в Испания. Според ръководството той изглежда доста обещаващ.