Въпреки широкообсъжданото забавяне на пазара на недвижими имоти в САЩ, което е и в основата на силното намаляване на ръста на най-голямата световна икономика, както и рекордния брой на неизплащани ипотечни кредити и спада в цените на имотите, американците са уверени, че цените на имотите им се повишават.

Последно изследване направено от изследователската агенция Boston Consulting Group (BCG) сочи, че 55% от американците са на мнение, че имотите им са по-скъпи към момента в сравнение с миналата година.

Увереността на американските собственици на недвижими имоти обаче, не съответства със статистическите данни и индекси сочещи изменението в цените на имотите, според които към момента средната цена на жилищата в САЩ е с 2% по-ниска в сравнение с година по-рано.

Изследването сочи още, че освен, че са уверени в поскъпването на жилищата им, 74% от анкетираните американците са на мнение, че в рамките на шест месеца могат да продадат имота си на цената, която считат те за „справедлива”.

Според статистическите данни, обаче, запасите на непродадени жилища се увеличават, като в същото време се повишава и времето за продажбата им.

Към момента средният период за продажба възлиза на седем месеца, на фона на пет-шест месеца година по-рано.

По отношение на очакванията им за бъдещото развитие на пазара, собствениците на домове са дори още по-оптимистични.

Според 85% от анкетираните стойността на недвижимите имоти ще се повишава в следващите пет години, а 63% са на мнение, че инвестицията в жилище е добра такава в момента.

Не всички собственици са толкова оптимистично настроени. Изследването сочи, че около 16% от анкетираните са намалили потребителските си разходи в резултат на по-ниските цени на недвижимите имоти.