Най-голямата полунезависима територия, включена в състава на Обединеното Кралство - Англия, започва да изпитва остър недостиг на нови жилища, става ясно след последните изследвания.

Според официалните данни на британската служба за жилищни и градоустройствено консултиране (NHPAU), до 2020 г. Англия, се нуждае от около 3.4 млн. нови жилища.
Без строителство на нови жилища, увеличението в цените на жилищата започва да ги прави непосилно скъпи за обикновения гражданин.

Изпълнението на подобен брой жилищни единици се оказва доста нереално предвид сегашното забавяне на пазара на имоти, които са далеч под поставената годишна цел. От друга страна правителството обещава за периода само около 3 млн. броя, което също е доста обезпокоително.

Според мненията на повечето специалисти на пазара най-добрата стратегия е момента за строителните компании е да се фокусират по-скоро в дългосрочни инвестиционни планове, без да взимат под внимание моментната криза на пазара.

Данните от изследвания показват, че най-спешни нужди от нови жилища има в градовете, разположени в южната част на страната.

За да се отговори на търсенето в югоизточната част на страната до 2020 г. например, ще са необходими около половин милион нови жилища, става ясно още от изнесените данни. Това прави около 38 хил. нови жилища, които трябва да бъдат строени всяка година.

Столицата Лондон се нуждае от около 430 хил. жилища, което прави около 34 хил. годишно, но тази цифра може и да нарасне, като се има предвид традиционният поток към столицата от другите краища на държавата.