Апартамент в една от най-престижните сгради в света бе обявен за продажба на цена от 5.25 млн. британски паунда (8.3 млн. долара), след като е бил иззет от банката, информира CNBC.

Засега остава мистерия кой от потайните обитатели на сградата е бил принуден да продава, като се говори, че това е или ирландски инвеститор в имоти, или дагестански магнат в сферата на производството на изкуствени торове.

Източници от имотния бранш в Лондон са разделени в информацията си за това кой от собствениците на апартаменти в луксозния жилищен комплекс One Hyde Park, който е известен с най-високите си цени на кв. м. в Лондон, е бил принуден да обяви апартамента за продажба чрез агенцията Strutt & Parker.

Според няколко източника едностайният апартамент, намиращ се в комплекса, в която най-скъпото жилище бе продадено за около 100 млн. паунда, е бил собственост на ирландския имотен предприемач Рей Греън, който наскоро фалира.

Ипотеката на обявения за продажба апартамент е от британската банка Barclays, която може да е избрала Strutt & Parker да продават жилището.

Според други апартаментът е собственост на милиардера Сюлейман Керимов, който притежава част от компанията за производство на поташ Уралкалий, въпреки че според един от източниците апартаментът вероятно не е достатъчно скъп за него. Състоянието на Керимов се оценява на над 7.1 млрд. долара, според Forbes.

Наскоро обаче Керимов влезе в спор с правителството на Беларус и сега страната го издирва по обвинения в злоупотреба с власт според държавните медии в страната.

Сградата, която е проектирана от архитекта Ричард Роджърс, построена от Candy & Candy и финансирана с катарски пари, е известна с това, че собственици на апартаменти в нея са основно заможни чужденци.

От 76-те апартамента в нея, само 12 са записани на името на физически лица. Останалите официално са собственост на компании, като само три от тях са със седалище в Лондон, според Vanity Fair.

Сградата се превърна в емблема на прекомерния лукс на пазара на имоти в Лондон, а фактът, че един от апартаментите в нея е иззет, бързо се превръща в символ на капаните, от които не са застраховани дори и най-богатите след кредитната криза.