Пазарът на жилищни имоти в Бургас започна да показва първи индикации за стабилизиране. Макар и колебливо, той навлиза в равновесната си точка както по отношение на търсене и предлагане, така и по отношение на цени, съобщават от агенция „Форос".

За последните дванадесет месеца продажбените цени на жилищата в града са спаднали с 10,06% и може да се каже, че вече са достигнали най-ниската си точка за последните 5-6 години. Засиленото търсене през последните шест месеца ги стабилизира и е възможно в краткосрочен период дори да се регистрира слаб ръст в рамките на до 2%.

Най-голямо е понижението при панелените жилища - 16,34%, следвано от старото монолитно строителство - 12,24%, новото строителство (завършено до 10 години ) - 8,87%.

Най-слабо е понижението при жилищата на етап строеж (без акт 16) - 2,77%. Така средната цена на жилища в Бургас към юни 2011 е в размер на 660 Евро/кв.м (монолит - 717 Евро/кв.м; панел - 538 Евро/кв.м; ново строителство - 693 Евро/кв.м).

По отношение на наемните цени, през последната година в Бургас се наблюдава средно понижение в размер на 6,67%. Най-голямо е понижението при необзаведените жилища - 12,79%. При нелуксозните обзаведени апартаменти спадът е в размер на 7,21%, като в същото време наемите на луксозните жилища се запазват стабилни въпреки свития пазар и ограниченото търсене на подобни имоти.

По-малкият относителен спад на цените на наемите се отразява положително на доходността на жилищата, която за периода юни 2010 - юни 2011 се покачва с 0,35пр.п., достигайки средна стойност за Бургас от 5,20%. Въпреки това, доходността на жилищните имоти остава най-ниска в сравнение с останалите сегменти на пазара (търговски, индустриални, офис площи). Все пак, към момента жилищните имоти заедно със земеделските земи остават най-атрактивните и бързоликвидни имоти на българския пазар на недвижимости.

Един от основните индикатори за стабилизирането на пазара е повишеното търсене. През последните месеци са регистрирани не само по-голям брой огледи с купувачи, но и значително по-голям обем на реално сключените сделки. За първата половина на годината в града са сключени общо 2 817 покупко-продажби на недвижимо имущество, което е ръст от 35,96% спрямо същия период на 2010. Една значителна част от тях са именно жилищни имоти.

Търсят се предимно 2-стайни апартаменти с площ около 60 кв.м на цена между 25 и 40 000 Евро, като основната цел на покупката е за собствено ползване. Сделките за инвестиция са под 10%. Най-предпочитано е новото строителство, но тъй като в момента цената е водещият критерий на избор, се търсят нискобюджетни жилища с добри характеристики, а като най-търсени райони се открояват Възраждане, Лазур, Център и Братя Миладинови.

Поради изгодните цени и сравнително младото население, голям интерес има и към кв. Меден Рудник. Покупки се осъществяват, обаче, само ако клиентите са сигурни, че няма да имат проблем с канализацията, тъй като това е рисков фактор за квартала. Времето за търсене и покупка продължава средно около 3 месеца.

По отношение на жилищата под наем, най-атрактивни са 1-стайните и 2-стайните апартаменти с площ 50-70 кв.м и месечен наем до 300 лв. Предпочитани райони са Център, к-кс Лазур, отчасти Славейков и Изгрев във връзка с новоизграждащите се молове. Основни влиящи фактори при избор на жилище под наем са цената и района, като той трябва да е близо до местоработата на наемателите. Търсят се предимно жилища ново строителство, като основната група наематели са хора, които работят в града и не разполагат със собствен апартамент. Търсенето на луксозни апартаменти под наем е сравнително слабо и е от страна на специалисти, които идват да работят в Бургас по даден проект и наемът на жилището се заплаща от съответната организация.

Средното време за търсене и подписване на договор е до 1 седмица, а средният срок на наемане на жилищен имот е до 1 година. По отношение на националната принадлежност на търсещите, основната част от наемателите са български граждани. Чужденците и най-вече руснаците търсят само апартаменти за краткосрочно наемане през лятото.