Индексът на Bulgarian Properties за офертните цени на апартаментите в най-големия ски курорт в България - Банско - показва, че в момента апартаментите там са на цени 50% по-ниски от пиковите им стойности в края на 2008 г. Същата е ситуацията и в най-големия морски курорт в България - Слънчев бряг - по данни, които Bulgarian Properties оповести преди месец.

Стойността на индекса за Банско при база 11.2008 г. = 100 за месец 8.2011 е 51.31, което показва близо 50-процентен спад в офертните цени спрямо най-високата им стойност през 2008 г. Приблизително същият е спадът в цените, измерен на база реално сключени сделки с апартаменти в Банско - 53%.

След слабия зимен сезон 2010/2011 за имотните сделки в ски курортите, през месец май 2011 г. офертните цени на предлаганите за продажба апартаменти в Банско спаднаха с около 10% спрямо предходните месеци. След приключването на сезона протече процес по корекция на офертните цени на предлаганите за продажба апартаменти, което доведе до увеличен интерес през летните месеци към ски курортите и реализиране на повече сделки, отколкото в активния зимен сезон.
През изтеклите 8 месеца от 2011 г. апартаментите в Банско се оферират на средна цена от 760 евро на кв.м. и 45 500 евро средна офертна цена за апартамент. За сравнение, на база реално сключени сделки, цените на апартаментите в Банско са 520 евро на кв.м. и 31 000 евро за закупен апартамент. Това показва, че все още има разлика в офертните и цените на реално сключените сделки, но също така и че, както при сделките с апартаменти в Слънчев бряг, и в Банско купувачите се ориентират към имоти предимно в най-ниския ценови клас.
От графиките се вижда, че офертните и цените на база сключени сделки са били еднакви през 2008 г., преди кризата. През 2009 г. офертните цени в ски курорта са спаднали с около 12% (при 40%-спад на база реално сключени сделки), допълнителен спад от 12% в офертните цени е бил реализиран през 2010 г. (при запазване на цените на реално сключените сделки непроменени) и през 2011 г. цените офертните цени са отбелязали допълнителен 10%-тен спад спрямо предходната година.

Останалите 2 големи ски курорта в България - Боровец и Пампорово - предлагат по-малко апартаменти за продажба и в Боровец цените са значително по-високи от тези в Банско. Апартаментите в Боровец през 8.2011 са оферирани на около 900 евро на кв.м. средна цена, а тези в Пампорово - на 740 евро на кв.м. Цените в Пампорово са конкурентни на тези в Банско, но предгалането е по-ограничено. Офертните цени на апартаментите в Боровец са спаднали само с 22% от пиковите си стойности (които са били през 2009 г.), докато цените на апартаментите в Пампорово са спаднали с 38% през изминалите 3 години.

При анализите и съпоставките на морските и ски курортите в България, данните показват, че цените на ваканционните имоти в най-големите ски и морски курорти в България са средно с 50% по-ниски от стойностите им от преди кризата. Макар и динамиката на цените в ски и морските курорти през изминалите 3 години да имаше известни различия (цените в Слънчев бряг спаднаха с по-бърз темп от тези в Банско), в момента цените на апартаментите в Слънчев бряг и Банско - двата най-големи курорта в България (морски и ски съответно) са еднакви. Интересуващите се от покупка на ваканционен имот могат да закупят апартамент за около 500 евро на кв.м. средна цена, като това са предимно готови, обзаведени апартаменти в работещи комплекси.