Arco Real Estate планира да открие свои офиси на Черноморието до края на 2007 г., след като вече присъства в София. Новите представителства, за които вече се търсят служители, ще предлагат универсалния пакет услуги на компанията – посредничество при покупко-продажба, консултантски услуги, правни съвети, съобщиха от компанията.

Изграждането на нови офиси е част от стратегията на Arco Real Estate за засилено присъствие на българския пазар, която предвижда създаването на структури във всички големи градове на страната. Решението за създаване на мрежа на Arco Real Estate в България се основава на увеличаващия се брой клиенти на компанията и развитието на нейната дейност.

Седем месеца след стъпването на Arco Real Estate на българския пазар, екипът на фирмата се състои от 19 човека. Те работят по проекти в цялата страна, като си партнират както с местни, така и с чуждестранни компании с интерес към пазара на недвижими имоти у нас.

Вече в структурата на българския офис е създаден и нов отдел „Инвестиции”. Той ще поеме работата по закупуване на терени, изграждане на жилищни и офис сгради, мениджмънта на построените обекти и тяхната продажба. В момента Arco Real Estate работи по приключването на сделки за закупуване на три терена в широкия център на столицата. На тях компанията планира да построи жилищни и офис сгради, които в последствие да продаде. По предварителна оценка общата стойност на тези проекти възлиза на 20 млн. евро.

„Предвиждаме пилотният ни проект да бъде за жилищна сграда, тъй като групата Arco Vara има богат опит и ноу-хау в изграждането на такъв тип обекти в Прибалтийските републики. Впоследствие ще разгледаме възможности и за друг вид строителство. С приемането на България в Европейския съюз всеки сегмент от икономиката на страната има потенциал за развитие.”

„Този фактор влияе положително и на всички сфери от пазара за недвижимите имоти, като според мен най-голям потенциал има секторът на търговските центрове. Той се развива успешно през последните години и прогнозите са, че тази тенденция ще продължи”, заяви Рауни Тилисо, мениджър на Arco Real Estate за България и един от дългогодишните успешни брокери на Arco Vara в Естония.

Arco Real Estate е част от Arco Vara Group - най-голямата компания за недвижими имоти в Прибалтийските републики, която работи в сферата на посредничеството, строителството и инвестициите в недвижима собственост.

Групата е представена на пазарите в Естония, Латвия, Литва, Украйна, Румъния и България с над 30 филиала. Arco Vara Group е основана през 1992 г. в Естония и е управлявала много проекти за изграждане на жилищни и бизнес сгради. През следващите 3 години групата планира да инвестира 400 милиона евро в шестте държави.