Министерството на отбраната е на път да раздвижи почти изчерпалия се пазар на имоти в района на Банско, излизайки с оферта за продажба на три големи терена в Разлог. Те се намират на мястото на бившия артилерийски полк в града. Два от терените са с големина по 64 дка, а единият - 43.5 дка, става ясно от информация в сайта на агенция "Държавна собственост на Министерството на отбраната".

Предложените терени са част от допълнителния списък с имоти, които военното министерство реши да предложи за продажба през тази година. Търговете ще се проведат на 22 август, съобщават от в. Дневник.

Определената от агенцията тръжна цена за първия терен от 64 дка е 8.099 млн. лв. без ДДС. Върху него има 22 сгради. Наддаването за другия терен от 64 дка ще започне от 8.597 млн. лв. без ДДС, а върху него има 20 сгради. Началната цена за третия терен, върху който има 19 постройки, е 6.321 млн. лв. без ДДС.

От военната агенция обясниха, че засега интересът към имотите е умерен, тъй като все още има време до крайната дата за подаване на заявления за участието в търговете - 21 август. Ден по-рано ще изтече срокът за извършване на огледите на имотите. Друго обяснение за все още ниския интерес са цените на имотите. Според експерти от агенцията, ако цените се видят високи на купувачите, те може да опитат да ги понижат. Процедурите за продажба на военни имоти позволяват при липса на интерес да се проведе нов търг с по-ниска цена, която ще се определи от агенцията, стопанисваща имота.

От агенция "Държавна собственост на Министерството на отбраната" обявиха за продажба и още два имота в землището на Разлог. Става дума за подземно съоръжение с площ 180 кв. метра и три сгради с площ 592 кв. метра. Началната тръжна цена, от която ще започне наддаването, е съответно 6.5 хил. лв. и 21 хил. лв.

През последните години Разлог догонва Банско по темпове на строителството. Интересът към района се засили особено след като общинският съвет в Разлог одобри изграждането на седем голф комплекса около града. Инвеститорите в четири от проектите са австрийската компания "Норд инвестмънт", британският фонд ECFM - "Имърджинг кепитъл фонд мениджмънт", както и българските "Разлог валей голф" и "Балканстрой". Имотите около тях минаха цена 100 евро на кв. м. Край Разлог ще се развива и СПА туризмът в селата Баня, Добринище и Елещница, пише още Дневник.

Допълнителният списък за продажба на военни терени включва 43 имота. От него става ясно, че предстои да бъдат обявени за продан и два имота от намиращия се в Разлог автополигон. Те са с големина 10 дка и 17 дка. Сред недвижимостите, които ще се продават, са и военен имот в центъра на Созопол с площ 240 кв. м и терен над 10 дка в Поморие. Пет магазина в Бургас и Обзор предлага още агенцията. Във Варна се продават четири търговския помещения, а в София - 5 дка в Горна Малина