Строително-инвестиционната компания Atlas Estates, която е собственик на един от най-престижните хотели в Букурещ - Golden Tulip, обяви намерението си да строи жилищен комплекс, съoбщава BusinessStandard.ro

Плановете предвиждат строителството на жилищния комплекс да започне през следващата година, уточняват от компанията.

Общата застроена площ на комплекса ще бъде 32 хил. кв.м като включва 1.200 апартамента. Общата стойност на инвестицията по строителството на жилищния комплекс е около 180 млн.евро.

Очакванията на инвеститорите са строителните работи по комплекса да завършат за около 4 години, пояснява Либи Веизмен- регионален мениджър на компанията за Румъния.

Atlas Estates е придобила 40% собственост върху няколко парцела в близост до Букурещ, като според официалните данни общата сума платена за парцелите е 8.6 млн. евро.

Парцелите, които компанията притежава в Румъния към края на 2007 г., са на обща стойност 31.6 млн.евро, като само закупуването на хотела Golden Tulip е 12 млн. евро.

Компанията Atlas Estates е листвана на Лондонската и Варшавската борса. Инвестиционната дейност на компанията е съсредоточена преди всичко в страните от Централна и Източна Европа.

Интересът на компанията особено към българския и румънския пазар значително се увеличи след приемането на страните в ЕС. Според управата на строителната компания възможностите за реализиране на проекти в България и Румъния са много големи.

Освен в строителство на жилищни сгради Atlas Estates има желание да участва и в други по-мащабни проекти в тези страни, като например инфраструктурни или по-големи бизнес и офис- комплекси.