Австралия би могла да облекчи визовите закони, за да позволи на хиляди чуждестранни строителни работници, повечето от САЩ, да работят в страната, за да се намали хроничният недостиг на жилища. Това съобщи днес австралийското правителство, цитирано от Ройтерс и БТА.

Вторият по големина щат в Австралия възнамерява да пусне хиляди нови жилищни постройки на пазара, с което се очаква да предизвика бум в строителството. Затова премиерът Кевин Ръд посочи, че правителството би могло да помогне за наемането на 15 000 чуждестранни работници.

Най-големите австралийски градове са пълни с хора, търсещи да купят или да наемат жилище, което е едно от първите големи предизвикателства за правителството на Ръд, дошло на власт през ноември.

След 17 години икономически растеж и при най-ниското равнище на безработицата от 33 години недостигът на жилища доведе до покачване на цените и предизвика най-високата инфлация от 16 години от 3,6 процента.

При годишен растеж на икономиката от 4 процента Централната банка на страната увеличи лихвата си за кредитиране до 7,25 на сто, което е най-високото й равнище от 14 години. Така обаче бяха затруднени хората, изплащащи ипотечни кредити.

Същевременно правителството на втория по население щат в Австралия, Виктория, разреши строежа на 90 000 жилищни постройки в една от най-големите си области, за да спре жилищната криза, посочва Ройтерс.