Автоматизирани системи за паркиране навлизат и у нас

1475
Автоматизирани системи за паркиране навлизат и у нас

В жилищното строителство все повече ще се използват автоматизирани системи за паркиране, прогнозира архитект Гиргинов от Прайм Пропърти БГ АДСИЦ. Устройствата, инсталирани от дружеството в последния му проект, удвояват броя на паркоместата в сградата, като разполагат автомобилите на 2 нива.

Технологията ще става все по-популярна сред инвеститорите, след приетата законова промяна за осигуряване на определен брой паркоместа на квадратен метър жилищна площ. Това изискване е трудно да се спази, особено в централните райони на столицата, където често няма дворно пространство, а изграждането на повече подземни етажи за паркиране оскъпява значително инвестицията, а и не винаги е технически възможно.

По закон всяка жилищна сграда трябва да има по едно паркомясто на всеки 120 кв.м, но не по-малко от броя на апартаментите в нея. Също така се изискват и допълнителни 10% паркоместа за посетители и гости. Това са изискванията според одобрената през май тази година промяна в Закона за устройството на територията (ЗУТ).

Монтирането на автоматизирани системи за паркиране в жилищни сгради в Западна Европа се практикува още от средата на 20-ти век. У нас технологията все още не е популярна.

Една от малкото сгради в България, в които има такава система, е тази на ул. „Черковна" № 60 в столицата. „Черковна Резиденшъл Билдинг" е в централната част на столицата и е изцяло продадена с предварителен договор. Тя е със седем надземни етажа с разгъната площ от 1 567 кв.м. Двете подземни нива са с обща площ от 500 кв.м. И на двете нива са монтирани автоматизирани хидравлични системи за паркиране. Инвестицията на Прайм Пропърти БГ, заедно с разходите за придобиване на земята, възлизат на над 2.5 млн. лв.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

koko
# 0
15:11 | 4 November 2009
Ето един интересен сайт тип социална мрежа за недвижими имоти и строителство: www.renebu.com
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg