До края на 2011 г. трябва да бъдат събрани документите, които удостоверяват право на собственост върху земите на българските бежанци от Одринска Тракия и Мала Азия.

Това каза министърът, отговарящ за българите в чужбина, Божидар Димитров. Кампанията все още е на първоначален етап, процесът ще бъде труден, но архивът трябва да бъде попълнен до края на следващата година с всички налични документи или пък застрахователни полици.

"Потомците на бежанците, прогонени от домовете си между 1903-1913 година, които не разполагат с документи, не трябва да губят надежда, защото ние притежаваме почти целия архив на Османската империя. Тогава е имало такива, които са бягали, без да вземат документи", каза обаче Димитров.

Цялата информация ще бъде събрана и обобщена в електронната система на държавната агенция "Архиви". Тези данни ще бъдат предадени на правителството и ще служат като аргумент пред Турция за исканото обезщетение.

Турция трябва да обезщети имотите на над 800 000 българи от Източна Тракия и Мала Азия, които са били прогонени тогава от земите си. В момента не може да се определи размерът на обезщетенията, но от страна на Турция има желание за разрешаване на въпроса. Спорове предизвикват много неща, включително и оценките на имотите, тъй като в миналото са били оценявани в различни валути, посочи министърът.

При посещението на турския премиер Реджеб Ердоган неотдавна той заяви след среща с Бойко Борисов, че "където има документи и право", то това право ще бъде осигурено, потвърди турският премиер.

"Всеки, който има документи, нека да ни ги представи, с колегата ще търсим начин да решим техния проблем", заяви от своя страна българският премиер.

Източник: БТА