Собствениците на стари жилища все повече и повече инвестират средства в екологичната рехабилитация на апартаментите си, за да правят икономия, сочи френското електронно издание Le Figaro.fr.

Бъдещето е в екологичните жилища и наемодателите много добре го осъзнават. Националната агенция за недвижими имоти (SNI), първа във Франция по даване на жилища под наем, с 258 100 апартамента и къщи, наскоро съобщи, че липсва стратегически план за обновяване на жилищата.

Ако такова има, консумацията на енергия ще се намали с 20%, което се равнява на енергия, изразходена от близо 30 000 домакинства, сочат още данните, публикувани от френското издание.

Рехабилитацията на старите жилища, засилвайки изолацията на прозорците, стените и покрива позволява да спестите излишното изтичане на енергия. Само запушването на прозорците ви позволява да спестите енергия, равна средно на 5% в колективно жилище и 8% в индивидуално, сочат още данните.

За един апартамент от 90 кв. м, строен 70-те години, ако изолирате стените и да сложите двойно стъкло на прозорците можете да спестявате по 180 евро на година от разходите за отопление. А ако решите да направите цялостна изолация на апартамента си, това означава, че можете да пестите даже до 50% енергия.

Но обикновено разходите за всичко това карат собствениците или наемателите на стари апартаменти да се въздържат да рехабилитират жилището си.

Затова пък има няколко варианта, които биха могли да се използват в този случай: или да се потърси помощ от националната Агенция за жилища, или да изтеглите кредит. Все повече банки във Франция предлагат кредити за обновяването на стари жилища, сочи още френското електронно издание Le Figaro.fr.