Българи решиха да печелят от Лас Вегас, но не като играят хазарт, а с инвестиции в недвижими имоти. Оказва се, че в момента цените на имотите в САЩ, и по-специално във Вегас, са изключително атрактивни и дори, в много случаи по-ниски от българските.

Освен с изгодни оферти брокерски агенции примамват българските инвеститори, като предлагат гарантиран наем след покупката на апартамент или къща. Т.е. купувачите ще могат да си възстановят част от инвестицията още в рамките на следващия месец.

Справка показа, че имоти масово се разпродават във всички квартали на Лас Вегас, като всеки купувач може да си избира дали да закупи дом близо до голф игрище, аквапарк, тенис кортове или планински резерват. Обявите в различни агенции за недвижими имоти показват, че на тезгяха са изкарани от малки апартаменти до луксозни имения в Лас Вегас.

Така например тристаен апартамент с две бани и гараж се предлага на цени от 90 хил. до 300 хил. долара. Интересното е, че за четиристаен апартамент в луксозна кооперация цените почти не се повишават и една от най-атрактивните оферти е за дом с четири спални, три бани и гараж за 97 хил. долара.

В същото време зад тези цени рядко се крият непогасени ипотеки. Обяснението в американски сайт е, че голяма част от тези луксозни имоти са били купувани от предприемачи преди кризата - 2006-2007 г., след което бизнесът им е бил силно ударен от икономическия и финансов срив. Сега те прибягват и до последните начини да си набавят пари в брой.

Така се стига до масово разпродаване на луксозни вили на бивши богаташи. Сред другите интересни примери на разпродажби са къщите, подобни на извадени от сериала "Кварталът на богатите". За къщи с пет спални, три бани и два гаража цените варират от 140 хил. до 260 хил. долара.

Къща с четири спални, три бани и три гаража пък се предлага за 231 хил. долара. За три спални, две бани и два гаража офертите се смъкват до 139 хил. долара, като почти всички са ново строителство - след 2004 г. За онези пък, които в кризата са заделили достатъчно средства в банките, най-голям интерес биха представлявали именията в самия Лас Вегас.

Всички извадени за продан имения по нищо не отстъпват на това на Хю Хефнър и се предлагат на цени от 400 хил. до над 1 млн. долара. Така например имение на мечтите в Лас Вегас с пет спални, пет бани и три гаража, без да се броят допълнителните четири стаи за гости и трапезария, се продава да 689 хил. долара.

Към информацията за имотите се обяснява и на какъв наем може да разчита новият собственик. Така всеки бързо и лесно може да изчисли каква възвръщаемост и за какъв период може да постигне от своята инвестиция.

Ако вземете имение от 1220 кв.м или 443 кв.м чиста жилищна площ, то цената му е 470 хил. евро.

В същото време предлаганият гарантиран наем за имота е 3 хил. евро на месец. За тристаен апартамент от 90 квадрата пък с цена 55 хил. евро предлаганият наем е 600 евро за месец.

За двуетажна къща със 195 кв.м жилищна площ за 113 хил. евро наемът е от около хиляда евро на месец. За сравнение една къща в Панчарево например се предлага за около 40 хиляди евро.

Източник: в. Стандарт